Utorak, 15 lipnja, 2021

Sloveniji prijete poplave i odroni

Nemojte propustiti

Foto: Agencije
Foto: Agencije

Slovenska Agencija za okolinu izdala je upozorenje i od poplava i podzemnih voda za područje Notranjske.

U Sloveniji i dalje gotovo 45.000 potrošača nema struje. Trideset agregata je stiglo iz Austrije, Njemačke, Češke i Hrvatske kako bi se djelimično normaliziralo stanje.

Zbog najava nove ledene kiše i opasnosti od snježnih lavina izdano je narandžasto upozorenje za sve dijelove Slovenije osim sjevero i jugoistoka.

Državna Agencija za okolinu izdala je upozorenje i od poplava i podzemnih voda za područje Notranjske.

Agencija upozorava i na mogućnost novog snijega, a od petka otopljenja, što povećava opasnost od poplava. Štete se tek počinju zbrajati.

Neprilike sa snijegom i ledom koje u Sloveniji, prema ocjenama Vlade, imaju razmjere prirodne katastrofe i dalje najviše utječu na opskrbu strujom, pa je, uprkos naporima dežurnih službi, bez struje još blizu 50.000 potrošača, građana i pravnih subjekata, javljaju u utorak slovenski mediji.

U okolici Maribora je izvan pogona desetina transformatora, zbog čega se pojavljuju i teškoće u vodoopskrbi, prenose agencije.

Ljubljana, Postojna, Celje i Kranj su pod ledenim oklopom, koji je osim problema sa strujom blokirao i puteve, piše Delo.

Na području Jezerskog neprohodni su putevi i slovenska vojska intervenira pomoću oklopnih vozila u dopremanju agregata, koji već ponestaju u prodavnicama.

I jučer je, zbog hladnoća koje ne pamte ni najstariji Slovenci, zatvoreno pedesetak škola i vrtića, naročito na krajnjem sjeveroistoku države i oko Postojne.

Zbog neprohodnosti lokalne ceste vojska je u ponedjeljak i utorak oklopnim transporterima dostavila pomoć gradiću Jezersko na granici s Austrijom.

Usljed poledice i srušenog drveća zatvoren je veći broj magistralnih i regionalnih cesta, te većina gorskih prijelaza s Austrijom, a smirivanje stanja očekuje se u srijedu, kada se najavljuju više temperature.

Upozorava se, međutim, na opasnost koje će vozilima i ljudima predstavljati odvajanje „ledenih svijeća“ s mostova i nadvožnjaka, te na opasnost po život koja je prisutna u šumama, gdje i dalje dolazi do pucanja i lomljenja velikog broja stabala i teških grana.

Štete koje su nastale, osobito na električnoj mreži i cestovnoj infrastrukturi, te u šumama zbog rušenja drveća, Vlada će konačno procijeniti ove sedmice.

Premijerka Alenka Bratušek je u ponedjeljak već najavila da će one, prema procjenama, prelaziti 0,6 posto BDP-a, odnosno 170 miliona eura, što je uvjet da država u slučaju prirodnih katastrofa dobije pomoć iz odgovarajućih evropskih fondova.

(Al Jazeera Balkans, agencije)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Nije mu ostala dužna: Gorica Dodik pozvala Draška Stanivukovića i rekla mu šta će mu dozvoliti da uradi

- Da ne tuguješ, pozivam te sutra da dođeš i staviš traku i napraviš set fotografija, ako treba i...

Možda vas zanima i ovo