Četvrtak, 24 lipnja, 2021

Slovenski novinar demolirao Milorada Dodika: “Bučni i bezobzirni govornik bio je potpuno tih kada je američki konvoj prošao kroz njegovu Banju Luku”

Nemojte propustiti

– Inače bučan i često bezobziran govornik bio je potpuno tih kada je konvoj američkih vojnih vozila prije nekoliko dana prolazio kroz njegovu Banjaluku – piše u svojoj analizi slovnenski novinar Novica Mihajlović

Vojnici Bosne i Hercegovine i Sjedinjenih Država započeli su vježbu “Brzi odgovor 21”, koja će trajati do 2. juna. Vježba, koja je dio međunarodne vojne vježbe “Defender Europe 2021”, do sada je najveća takva vježba američke vojske na tlu BiH. Najveći ruski saveznik i najglasniji protivnik članstva BiH u NATO-u čudesno je zašutio.

Oružane snage BiH sa 500 vojnika lake pješadije i 700 pripadnika kopnenih i vazdušnih snaga američke vojske ovih dana treniraju na vojnom poligonu Manjača i Glamoč i na aerodromu Dubrava kod Tuzle.

Kako je objasnio ministar odbrane BiH Sifet Podžić, vježba “Brzi odgovor 21” sastavni je dio vježbe “Defender Europe 2021”, koja se trenutno odvija u 16 ​​zemalja, od Baltika do Crnog mora, a u njoj učestvuje 28.000 vojnika iz 27 država članica NATO-a. Vježba u BiH, gdje glavnu riječ vode američki vojnici, odvija se na vojnim poligonima širom bivše Jugoslavije (osim Srbije), Njemačke i Albanije. Prema riječima ministra Podžića, glavni cilj vježbe je provjera logističkih sposobnosti lokalne vojske za prijem i raspoređivanje snaga, kao i sposobnost integrisanja snaga, integriranu protivzračnu odbranu i zajedničke logističke operacije.

Ministar je zahvalan, predsjednik šuti

Po mišljenju ministra Podžića, dolazak američkih snaga na teritoriju BiH na zajedničku vježbu sa lokalnom vojskom potvrda je američke podrške i pomoći budućem jačanju mira i stabilnosti u zemlji i širem regionu, za šta je on je izuzetno zahvalan. “Zadovoljan sam što je BiH kroz ovu vježbu prepoznata kao konstruktivni član euroatlantske zajednice, s kojom nas povezuju ne samo isti sigurnosni izazovi, već i zajedničke vrijednosti, i na kraju, ali ne najmanje važno, odgovornost da reakciju na potencijalne pretnje”, rekao je Podžić na prijemu američke vojske.

Foto: Screenshot

S druge strane, od predsjednika Predsjedništva BiH Milorada Dodika nije se čula ni riječ o vježbi. Srpski član tročlanog predsjedništva BiH, koji se smatra liderom Srba u BiH, poznat je kao glasni pristalica Rusije i ruskih interesa u BiH, što takođe znači da je glasni protivnik i kritičar NATO-a i odlučni protivnik članstva BiH u alijansi. Dodik, koji se protivi cjelovitoj BiH i zalaže se za otcjepljenje entiteta Republika Srpska, spriječio je NATO vježbu na poligonu Manjača u Republici Srpskoj 2017. godine.

Američki helikopteri na Manjači

Inače bučan i često bezobziran govornik bio je potpuno tih kada je konvoj američkih vojnih vozila prije nekoliko dana prolazio kroz njegovu Banjaluku. Na pitanje šta misli o vježbi na Manjači kod Banjaluke, Dodik je rekao da to nije bila NATO vježba i da je to više bila “simultana online” vježba Oružanih snaga BiH i vojske SAD, što ga je obradovalo jer oni otvaraju mogućnosti ljetnje vježbe srpske vojske na ovom istom poligonu.

Dodik je bio među učesnicima regionalnog samita Brdo-Brioni, na kojem su šefovi država usvojili zajedničku izjavu o evropskoj budućnosti regiona, ali se nisu složili oko nepovredivosti granica, iako se čini da se svi slažu sa ovim principom. Do prve prilike, da ga prošetaju.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Razočarenje za Čovića i HDZ: Evropski parlament odbio da hrvatske zahtjeve uvrsti o rezoluciju o Bosni i Hercegovini

Zbog odbijanja amandmana, sva tri člana komisije, Željana Zovko, Tonino Picula i Sunčana Glavak su glasali protiv ovog izvještaja...

Možda vas zanima i ovo