Četvrtak, 13 svibnja, 2021

Slučaj Budimir se nastavlja: Predsjednik FBiH danas pred ad hoc komisijom

Nemojte propustiti

Predsjednik Federacije BiH Živko Budimir danas će dati iskaz pred Ad hoc komisijom Predstavničkog doma Parlamenta FBiH. Ova komisija je formirana, nakon Budimirovog hapšenja, da bi ispitala da li je on dostojan vršenja predsjedničke funkcije.

budimir1Na prethodnoj sjednici Komisija je, posredstvom advokata, dostavila Budimiru, koji je u to vrijeme bio u pritvoru, pitanja čiji odgovori su trebalo da budu pisani iskaz Budimira. Nakon što je Budimir pušten iz pritvora, Komisija je za danas najavila njegovo parlamentarno saslušanje, odnosno davanje iskaza.

Mandat Komisije je da utvrdi činjenice vezane za Budimira, a da zaključke dostavi u formi prijedloga na izjašnjavanje Predstavničkom domu. Članovi ove komisije predstavnici su svih parlamentarnih stranaka.

Nastavak rada u predmetu “Budmir”

Tužiteljstvo BiH najavilo je da će danas podnijeti žalbu na odluku Suda BiH o ukidanju pritvora predsjedniku Federacije BiH. U saopćenju je istaknuto da se nastavlja rad u predmetu „Budimir“ u pravcu podizanja optužnice, te da se nastavlja borba protiv korupcije.

Budimir je uhapšen 26. aprila pod sumnjom da je nekim odlukama o pomilovanju osuđenika prekršio zakon i zloupotrijebio ovlaštenja. Nakon hapšenja, određen mu je jednomjesečni pritvor, a Tužiteljstvo BiH predlagalo je produženje pritvora za još dva mjeseca.

Sud BiH donio je 24. maja rješenje da Budimir bude pušten na slobodu, nakon što je Ustavni sud BiH prihvatio apelaciju Budimirovog advokatskog tima kojom je zatraženo da Sud BiH preispita svoje rješenje o pritvoru, pošto nisu postojali dokazi za njegovo pritvaranje.

Predsjednik Federacije BiH potom je pušten iz mostarskog zatvora, gdje je bio u pritvoru gotovo mjesec dana. On je u ponedjeljak došao u svoj kabinet u Sarajevo, gdje je nastavio da obavlja redovne aktivnosti.

(Federalna.ba)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Povodom dešavanja oko njenog sina Muharema: Nura Bazdulj Hubijar odgovorila Majkama Srebrenice

Iz Udruženja Pokret "Majke enklave Srebrenica i Žepa" i Udruženja žrtava i svjedoka genocida uputili su pismo književniku i...

Možda vas zanima i ovo