Srijeda, 22 ožujka, 2023

Slučaj “Gibraltar”: Sud BiH oslobodio Prlića i druge

Nemojte propustiti

Prlić i Bakula teretili su se za krivična djela zloupotreba položaja i primanje dara i drugih oblika koristi, dok se Kulenović teretio za krivično djelo davanje dara i drugih oblika koristi. Ovaj slučaj poznat je pod nazivom “Gibraltar”.

Glasnogovornik Tužilaštva Bosne i Hercegovine Boris Grubešić kazao je da će Tužilaštvo na ovu presudu uložiti žalbu. Advokat Senka Nožica kazala je da je presuda očekivana te da se nada da će Prlić, Bakula i Kulenović biti oslobođeni i drugostepenom presudom, piše Faktor.

U optužnici protiv njih je navedeno da su Prlić, kao direktor i predsjednik Uprave Javnog preduzeća “Hrvatske telekomunikacije” Mostar, i Bakula, kao član Uprave tog preduzeća, u okviru postupka javne nabavke izabrali firmu u vlasništvu Kulenovića, iako je, prema preporuci komisije za javne nabavke, bila trećepozicionirana.

Kulenović je, prema optužnici, dao dar koji su prethodno dogovorili, i to sukcesivnim isplatama na račun Bakule u iznosu 386.256 KM i na račun Prlića u iznosu 331.513 KM. Novac im je, prema tvrdnjama Tužilaštva, isplaćen sa računa pravnog lica “3 Media Limited” registrovanog na Gibraltaru, čiji je punomoćnik Kulenović.

Međutim, ove tvrdnje Tužilaštvo nije uspjelo dokazati, te je Sud donio oslobađajuću presudu. Optuženi su oslobođeni obaveze naknade troškova krivičnog postupka, te oni padaju na teret budžetskih sredstava.

Interesantno za vas

Izdvajamo

U Hrvatskoj optužena dvojica policajaca da su kriminalcima iz BiH, Srbije i Crne Gore za novak dojavljivali ‘potjernice’ i omogućili boravak u EU

Nezakonitosti su se događale od sredine 2019. do juna 2022. Protiv dvojice hrvatskih graničnih policajaca podignuta je optužnica zbog sumnje...

Možda vas zanima i ovo