Ponedjeljak, 8 ožujka, 2021

Slučaj iz 2017. godine: Pokrenut postupak protiv Dragana Čovića

Autor:Klix.ba

Nemojte propustiti

Strava u BiH: Muškarac pokušao silovati 14-godišnju djevojčicu, policija ga ekspresno uhapsila

ŽEPČE - Nad uhapšenim muškarcem se provodi kriminalistička obrada, a o svemu je obaviješten i dežurni tužilac Tužilaštva ZDK...

U zadnjih pet mjeseci zvanično nije potvrđen nijedan slučaj sezonske gripe u BiH

U Bosni i Hercegovini u proteklih pet mjeseci zvanično nije potvrđen nijedan slučaj sezonske gripe od čijih posljedica su...

Christiane Amanpour, novinarka CNN-a za Face TV: Nema budućnosti ako je Bosna i Hercegovina podijeljena u entitete, RS mora odgovarati

Christiane Amanpour, novinarka CNN-a, gostovala je sinoć na televiziji FACE te je istakla da su BiH i Balkan bliski...

Policija intezivno traga za Renatom Marjanovićem, sinoć je ispalio rafal na kafić

Renato Marjanović i odranije je poznat po nasilničkom ponašanju, a u žižu javosti dospio je u martu 2019. godine...

Zakon o sukobu interesa u institucijama BiH zabranjuje izabranim zvaničnicima da vrše odgovorne funkcije u nevladinim organizacijama koje iz budžeta dobijaju više od 10.000 KM godišnje.

Komisija za odlučivanje o sukobu interesa BiH pokrenula je postupak utvrđivanja sukoba interesa zbog slučaja iz 2017. godine kada je tadašnji član Predsjedništva BiH Dragan Čović dodijelio budžetski novac Hrvatskom narodnom saboru kojim je predsjedavao.

Osim odluke da se pokrene postupak utvrđivanja sukoba interesa u slučaju Čović, na sjednici održanoj 12. januara 2021. donesene su odluke o pokretanju postupka i u slučajevima Nenada Nešića, Mufida Memije i Siniše Gatarića.

Aktuelni saziv Komisije za odlučivanja o sukobu interesa BiH, kojim predsjedava Mira Pekić iz Partije demokratskog progresa, naslijedila je predmete iz prošlog saziva tog tijela kojim je predsjedavao Jasmin Emrić iz Stranke demokratske aktivnosti.

Centar za istraživačko novinarstvo je početkom 2018. godine otkrio da je Dragan Čović godinu ranije političkom nevladinom udruženju Hrvatskom narodnom saboru dodijelio budžetski novac u nedozvoljenom iznosu od ukupno 16.750 KM. Inače, Zakon o sukobu interesa u institucijama BiH zabranjuje izabranim zvaničnicima da vrše odgovorne funkcije u nevladinim organizacijama koje iz budžeta dobijaju više od 10.000 KM godišnje.

Mira Pekić je za Klix.ba kazala da Agencija za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije prikuplja i obrađuje neophodne podatke.

“Neke podatke već imaju, neke je neophodno prikupiti. U narednom periodu treba da se izjasne ljudi za koje je donesena odluka da će se ići na utvrđivanje sukoba interesa”, kazala je Pekić, dodavši da će se sve činjenice utvrditi.

Navela je da Komisija radi po starom Zakonu o sukobu interesa i da je za odlučivanje potrebno po dva glasa iz svakog naroda.

“Komisija prema postojećem zakonu može izreći novčanu kaznu i pozvati odgovorne na ostavku”, zaključila je Mira Pekić.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Strava u BiH: Muškarac pokušao silovati 14-godišnju djevojčicu, policija ga ekspresno uhapsila

ŽEPČE - Nad uhapšenim muškarcem se provodi kriminalistička obrada, a o svemu je obaviješten i dežurni tužilac Tužilaštva ZDK...

Možda vas zanima i ovo