Četvrtak, 26 svibnja, 2022

Slučaj Turković: Sa ubicama ne razgovaram

Nemojte propustiti

Na Sudu BiH danas je nastavljen dokazni postupak koji se vodi protiv zločinačke organizacije na čelu sa Zijadom Turkovićem koja se tereti za monstruozne likvidacije, međunarodnu trgovinu drogom, pljačku 2,5 miliona maraka iz sarajevskog aerodroma, otimanje dionica fabrike čarapa “Ključ” te pranje novca.

Foto: ArhivKao svjedok danas se pojavila Sanela (40) supruga Mithata Mekića Mikija, kojeg je Turkovićeva grupa svirepo likvidirala zajedno sa njegovom trudnom djevojkom Lusijom Salas Kortez.

Poznajem Turkovića od 1993. godine. Upoznao nas je Miki u Njemačkoj. Družili smo se s njim. Kada je Turkovićev brat umro 1994. godine on je zvao Mithata, jer mu je trebao pomoći oko dženaze. Mislim da je Miki spustio njegovog brata u mezar. Imamo dvije kćerke. Redovno smo se viđali sa Turkovićem.

Miki je bio u zatvoru pet ili šest godina nakon čega su ga protjerali. Sredinom oktobra 2009. godine došao je na kćerkin rođendan. Zadnji put sam pričala s njim 2010. Godine. Znam da me je jedan dan nazvao brat Maria Tolića te je tražio Mikijev broj. Ja sam rekla poslaću mu poruku da te nazove. Međutim, njegov mobitel je bio nedostupan.

Kasnije je nazvao i rekao mi “kako se živi bez mene”. To mi je bilo jako čudno, kasnije sam sumnjala da me je Miki uopće zvao. Poslije toga je stigao poziv od Hajdrudina Memovića. I on je tražio Mikija. Rekao mi je znaš li da Miki ima curu i da je trudna. Rekla sam mu da sve znam i da me jedino interesuje da li je Miki živ i zdrav. Kasnije me je nazvala Tatjana Tolić, Marijeva snaha. Mislim da je njegova porodica sumnjala da je Miki umiješan u njegov nestanak. Naravno njih dvojica su bili dobri drugovi i to nije bila istina.

I Seadu Dumanjiću sam slala SMS-ove, ali nikada nije odgovorio. Tanja mi je rekla da sumnja na Turkovića. Jedne prilike dok je bio u Njemačkoj, Miki je na internetu vidio vijest da je aerodrom opljačkan i rekao mi je da je to Turković uradio. O poslovima nikada nije pričao kod kuće, držao je familiju van toga.

Turkovićev branilac Fahrija Karkin pitao je svjedokinju da li je u Njemačkoj držala restoran sa Fehimom Selekom koji je vlasnik fabrike čarapa “Ključ” koja je također predmet optužnice protiv Turkovićeve grupe. Svjedokinja je na to odgovorila da je sama držala restoran.

Pitao je također da li je Turković posudio novac Mikiju da plati kauciju kada je bio u pritvoru u Njemačkoj, svjedokinja je rekla da to nije istina.

Optuženi Turković želio je postaviti pitanja Saneli, a ona mu je kazala “Ja sa ubicama ne razgovaram”.

Turković je na to kazao “Ti sa ubicama moraš razgovarati”.

Interesantno svjedočenje imao je i Nedeljko Ciciović koji je kao kadet bio na praksi u vrijeme pljačke na sarajevskom aerodromu.

Nevenko Samardžija je bio policajac koji taj dan bio na dužnosti, a ja sam bio s njim. Samardžija je bio naoružan pištoljem i ostalom standardnom policijskom opremom, ja tada nisam imao oružje. U prostor gdje su bila kolica s novcem odjednom su ušla dva tipa u uniformama. Jedan je bio visok oko 180 centrimetara drugi je bio viši. Jedan je u ruci imao “hekler”, a drugi je imao automatsku pušku.

Rekli su: SIPA, kontrola novca. Nisam siguran da li su imali srbijanski naglasak. Nevenko je prvi legao na pod. Nisam bio svjestan da je to pljačka, mislio sam da to tako treba. Pošto je pod bio prljav ja sam kleknuo i stavio ruke iza glave. Jedan je pokušavao da izvuče Nevenkov pištolj iz futrole. Pošto nije uspio shvatio sam da oni nisu policajci, jer imamo iste pištolje “glokove” kao i SIPA. Na futroli se mora pritisnuti osigurač da bi se izvukao pištolj. Na kraju je Nevenko to uradio i s dva prsta im dodao pištolj.

Svjedočio je i Nermin Ahmetović, koji je komšija Edina Džihanića i u čijoj kući na Bistriku su izrešetani Mario Tolić i Verner Ajdari. Svjedok je potvrdio da je Džihanić spavao kod njega osam dana nakon što su se u kući desilo dvostruko ubistvo. Svjedok je kazao da mu je Džihanić ispričao da je u kući bilo sve polomljeno te da je jako smrdilo.

 

(Bh-index)

Više s weba

Interesantno za vas

Izdvajamo

Nemaju serum, pa građanima objašnjavaju šta ne smiju raditi ako ih ugrize zmija

– Pacijenti s ugrizom zmije se nakon ukazane prve pomoći u Domu zdravlja Tomislavgrad prevoze u KBC Mostar na...

Možda vas zanima i ovo