Srijeda, 17 kolovoza, 2022

Slučaj u BiH: Mora srušiti dio zgrade koji je izgradio na tuđoj zemlji

Nemojte propustiti

Investitoru je kao pravni lijek ostavljeno pravo žalbe Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske. Međutim, žalba ne odlaže izvršenje.

Prema pisanju portala Capital, Banjalučki biznismen Veselko Malbašić dobio je od inspekcije rok od 30 dana da sruši dio zgrade u naselju Ada koji izgradio na tuđoj zemlji, bez saglasnosti vlasnika.

Urbanističko – građevinska inspekcija grada Banjaluka ustanovila je u kontroli izvršenoj 21. jula da je Malbašić prilikom gradnje ovog stambeno poslovnog objekta odstupio od horizontalnih gabarita i napravio ga suprotno datoj građevinskoj dozvoli.

Zbog toga, je sada u obavezi da sruši dio koji se nalazi na susjednoj parceli.

– Ukoliko imenovani ne postupi po rješenju, rušenje dijela izvedenih radova izvršiće se putem drugih lica, pri čemu će troškovi izvršenja pasti na teret investitora, a materijal će biti odvezen na deponiju otpadnog materijala – navodi se u Rješenju koje je izdala banjalučka inspektorica Biljana Kragulj, a koje je u posjedu portala Capital.

Inače, Malbašiću je kao pravni lijek ostavljeno pravo žalbe Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske. Međutim, žalba ne odlaže izvršenje.

Kako se navodi u teksu, novinari portala Capital su pokušali saznati da li će se vlasnik žaliti ili će postupiti po nalogu inspektorice, međutim vlasnik im se nije javljao na telefon.

Podsjećamo, sve ovo je moglo biti spriječeno da su nadležni gradski organi reagovali na vrijeme i spriječili gradnju spornog objekta, a na šta ih je mjesecima ranije upozoravao Ognjen Vujaković suvlasnik na parceli na koju je Malbašić prešao sa svojim objektom.

Naime, on je od aprila ove godine on je ubjeđivao nadležne kako se bez njegove saglasnosti na njegovoj zemlji ne može graditi, ali bez previše uspijeha.

Tek nakon što je reagovao glavni republički građevinsko-urbanistički inspektor, stvari su se pomjerile sa mrtve tačke.

Podsjećamo, početkom jula ove godine iz Inspektorata RS je gradskoj inspekciji naređeno da bez odlaganja izvrše provjeru Vujakovićevih tvrdnji, koje su inače bile potkrijepljene nalazom vještaka, gdje se na kraju ispostavilo kako je bio u pravu.

Vještak je utvrdio da južni dio zgrade prelazi preko međne linije u rasponu od 17 do 25 centimetara u dužini od 14 metara.

Slično mišljenje je dao je i njegov kolega Zoran Gavić pa nadležni inspektor nije mogao da postupi nikako drugačije nego da naredi da se taj dio sruši, piše Capital.

– Inspektorica je postupila u skladu sa zakonom i donijela adekvatnu odluku s obzirom da je nesumljivo utvrđeno da je naša prijava bila osnovana – kaže Vujakovićev punomoćnik Igor Obradović.

On takođe smatra kako se moglo i trebalo reagovati mnogo ranije.

– Kada smo u aprilu predali pritužbu, desni blok zgrade nije bio završen. Sada je na njemu već fasada, jer četiri mjeseca niko nije reagovao – kazao je Obradović.

Inače, prema saznanjima portala Capital, gradnja na tuđoj zemlji samo je dio nezakonitosti koje svakodnevno isplivavaju na površinu kada je ova zgrada u pitanju.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Joe Biden potpisao važan zakonski paket o klimi i zdravstvu

"Riječ je o budućnosti. Riječ je o tome da se osigura blagostanje i napredak američkih obitelji", rekao je. "Riječ...

Možda vas zanima i ovo