Nedjelja, 14 kolovoza, 2022

Slučaj u BiH: Nakon smrti mladića samo smanjena plata dispečeru Hitne pomoći

Autor:N.N.

Nemojte propustiti

Srđanov brat Nemanja rekao je za “Nezavisne” da je poražavajuća činjenica to što je propisano da se u ovakvim slučajevima izriče kazna smanjenja plate od 20 odsto.

Na tri mjeseca za 20 odsto smanjena je plata dispečeru Službe hitne medicinske pomoći (SHMP) Doma zdravlja (DZ) Banjaluka koji je radio u noći između 28. i 29. septembra prošle godine, kada je Srđan Cvijić (31) iz Srpca, pod nerazjašnjenim okolnostima, preminuo u Banjaluci.

Sankcija je uslijedila nakon što je ožalošćena porodica zatražila da se utvrdi odgovornost pripadnika SHMP-a, odnosno da se ustanovi po čijoj odluci te večeri, kada je Srđanov brat Nemanja zvao Hitnu pomoć, po Srđana nije došlo sanitetsko vozilo, pa ga je morao voziti taksijem.

Iz Doma zdravlja Banjaluka za “Nezavisne” je potvrđeno da je okončan postupak utvrđivanja odgovornosti radnika koji je radio kao dispečer u noći između 28. i 29. septembra 2020. godine u SHMP-u.

“Odgovornom radniku izrečena je disciplinska mjera – novčana kazna u visini od 20 odsto od osnovne plate u trajanju od tri mjeseca, što je maksimalna propisana novčana kazna za počinjenu težu povredu radne obaveze predviđene Kolektivnim ugovorom za JZU Dom zdravlja u Banjaluci”, rekli su iz te zdravstvene ustanove.

Srđanov brat Nemanja rekao je za “Nezavisne” da je poražavajuća činjenica to što je propisano da se u ovakvim slučajevima izriče kazna smanjenja plate od 20 odsto.

“Da se razumijemo, mi sve vrijeme govorimo – kolika god da je u pitanju kazna, ona nikad nije dovoljna i mog brata neće vratiti. Mislim da je tužno i poražavajuće što je kazna tako mala”, rekao je Nemanja za “Nezavisne”.

Ovim slučajem još se bavi Okružno javno tužilaštvo Banjaluka.

“U ovom predmetu nije donesena tužilačka odluka. Predmet se nalazi u radu, prikupljaju se potrebna obavještenja, a preduzimaju se i odgovarajuća vještačenja”, rečeno je za “Nezavisne novine” u Okružnom javnom tužilaštvu Banjaluka.

Iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske potvrdili su da su na zahtjev Doma zdravlja u Banjaluci, nad radom te zdravstvene ustanove pokrenuli vanredni stručni nadzor u pogledu pružanja zdravstvene zaštite Srđanu Cvijiću. Taj nadzor je, kako dodaju, u toku.

“U slučaju da se u postupku vanrednog stručnog nadzora utvrde nepravilnosti u radu Doma zdravlja u Banjaluci, Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske će rješenjem naložiti određene mjere prema zdravstvenoj ustanovi nad kojom se vrši nadzor”, rekli su nam juče iz resornog ministarstva.

Srđan je, podsjetimo, preminuo kobne noći na Urgentnom odjeljenju Univerzitetskog kliničnog centra RS, a uzrok smrti nije do kraja utvrđen.

Njegov brat kaže da se te noći, kada je zvao Hitnu pomoć, prvo javio muškarac kojem je dao osnovne informacije, objasnivši da mu se brat guši.

Nemanja je izjavio da mu je muški glas odgovorio da nije siguran da li je to za intervenciju te da mora provjeriti sa dispečerkom.

Kada mu se javila ženska osoba, sve je ponovio, a ona mu je, navodi Cvijić, odgovorila da je vjerovatno u pitanju alergijski bronhitis i da bi trebalo da dođu.

Objasnio joj je, kaže, da mu treba vozilo, jer nema vlastito, niti je vozač, na šta mu je predložila da “prošetaju”. Rekao joj je, ističe, da njegov brat ne može da hoda, da se guši i ne može da diše, na šta mu je ona odgovorila da zove taksi.

Nemanja je nakon toga odmah pozvao taksi, kojim su došli do Hitne pomoći. Srđan je u tim trenucima već bio bez svijesti i odmah su ga odveli na reanimaciju.

Pola sata nakon prijema njegovog brata su vozilom Hitne pomoći odvezli u Urgentno odjeljenje UKC RS, gdje su mu pola sata nakon prijema saopštili da mu je brat preminuo.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Zašto njemački vojnici dolaze u BiH i zbog čega Milorad Dodik u RS-u kreira histeriju

Dolazak njemačkih vojnika, u bh. entitetu Republika Srpska koristi se za sijanje atmosfere straha i spinovanje kako sve to...

Možda vas zanima i ovo