Srijeda, 4 listopada, 2023

Slučaj u BiH: Završio fakultet, a nije osnovnu školu

Preporučeno

BANJALUKA – Inspektori su lani bili u više od 100 kontrola visokoškolskih ustanova i u njih 20 su pronađene određene nepravilnosti.

Prosvjetni inspektori tokom kontrole fakulteta utvrdili su da jedna osoba ne posjeduje diplomu čak ni osnovne škole, dok je utvrđeno da njih osam nema regularno završenu srednju školu, potvrđeno je “Nezavisnim novinama”.

Inspektori su lani bili u više od 100 kontrola visokoškolskih ustanova i u njih 20 su pronađene određene nepravilnosti.

“U protekloj godini je u devet slučajeva, uvidom u dokumentaciju i evidencije vaspitnoobrazovne ustanove u kojoj je diploma navodno stečena, utvrđeno da ne postoje podaci o licu na čije ime glasi diploma”, kazali su iz Inspektorata.

Upravo se čita:  Vukanović se oženio pod zastavama susjedne Srbije: Oglasio se nakon svadbe

Dodali su da je riječ o jednoj diplomi o osnovnom obrazovanju i osam diploma o srednjem obrazovanju.

Kada su u pitanju provjere zakonitosti sticanja diploma na visokoškolskim ustanovama u ovom bh. entitetu, Prosvjetna inspekcija je te kontrole vršila po zahtjevu ustanova.

“Ukoliko je diploma stečena u Republici Srpskoj, u skladu sa zakonom i datim ovlaštenjima, Prosvjetna inspekcija uvidom u dokumentaciju kontroliše da li se evidencije vode uredno, a ukoliko je riječ o ustanovama van teritorije Srpske zahtjev se upućuje nadležnim organima u kojima je ista stečena”, kazali su iz Insektorata.

Upravo se čita:  Meteorolog Sladić objavio prvu jesenju prognozu, vijesti su jako dobre

Iz Inspektorata navode da republički prosvjetni inspektor nije ovlašten da utvrđuje autentičnost ili vjerodostojnost javnih isprava, odnosno da vrši vještačenje da li je isprava original ili falsifikat.

Zakon o osnovnom obrazovanju Republike Srpske za nevođenje ili neuredno vođenje propisane evidencije o vaspitnoobrazovnom radu škole propisuje kaznu od 1.000 do 5.000 KM za školu, dok odgovorno lice u školi može biti kažnjeno novčanom kaznom od 1.000 do 3.000 KM.

Neuredno vođenje propisane evidencije o vaspitnoobrazovnom radu škole na osnovu ovog zakona obuhvata, između ostalog, i evidencije o izdatim diplomama, uvjerenje o pohađanju nastave i drugo.

Upravo se čita:  Počelo saslušanje ljekara s KCUS-a u slučaju Dženan Memić: 'Poznata su njihova imena, a i saradnici'

Iz Univerziteta u Banjaluci su kazali za “Nezavisne” da su sve diplome koje je izdao Univerzitet uredne.

“U proteklom periodu nije zabilježena nijedna nepravilnost koja se odnosi na diplome prvog, drugog i trećeg ciklusa studija izdate od strane Univerziteta”, kažu iz ove ustanove.

Slične kazne su propisane i za srednje škole, gdje je za neuredno vođenje evidencije, što podrazumijeva i izdavanje diploma, zaprijećena novčana kazna od 1.000 do 5.000 za odgovornu ustanovu, kao i za odgovorno lice u okviru ustanove.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Čović: Bosna i Hercegovina je nedjeljiva, zapamtite to

Pitanje Ustavnog suda, odnosno stranih sudija, Izbornog zakona BiH i Državne imovine mora biti riješeno do kraja godine, bez...

Možda vas zanima i ovo