Srijeda, 28 rujna, 2022

Služba za poslove sa strancima nastavila uspješno realizovati prisilna udaljenja ilegalnih migranata iz BiH

Nemojte propustiti

Dana 13.09.2022. godine Služba za poslove sa strancima izvršila je postupak prisilnog udaljenja dva državljanina Maroka, koji su nezakonito boravili u Bosni i Hecegovini. Predmetna lica su prije udaljenja bila smještena pod nadzor u Imigracioni centar Službe, a prisilno udaljenje realizovano je komercijalnim letom sa Međunarodnog aerodroma Sarajevo. Službenici obezbjeđenja i pratnje Službe za poslove sa strancima predmetna lica će pratiti do Maroka, gdje će biti predati nadležnim organima.

Služba za poslove sa strancima je u prethodnom periodu, jačajuči svoje kapacitete, organizovala obuku za službenike obezbjeđenja i pratnje iz oblasti provođenja prisilnog udaljenja, kako uz podršku FRONTEX-a, tako i uz podršku Joint Coordination Platform (JCP), te je prisilno udaljenje provedeno u skladu sa EU standardima i procedurama.

Foto: Služba za poslove sa strancima

Predmetna lica su prije smještaja pod nadzor u Imigracioni centar narušavala sigurnosnu situaciju u BiH, prekršajima iz oblasti javnog reda i mira, dok je jedno lice bilo presuđeno za krivično djelo ubistva u pokušaju i izdržalo kaznu zatvora.

Služba će u narednom periodu nastaviti sprovoditi prisilna udaljenja ilegalnih migranata iz Bosne i Hercegovine, odlučno se suprostavljati sigurnosnim izazovima i prijetnjama i davati puni doprinos sigurnosti BiH.

Foto: Služba za poslove sa strancima

Interesantno za vas

Izdvajamo

MUP RS predstavio novo borbeno vozilo “vihor”

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač je izrazio zadovoljstvo što je za kratko vrijeme, svega šest mjeseci, uspješno...

Možda vas zanima i ovo