Četvrtak, 11 kolovoza, 2022

Službenici UIO oduzeli kinesku robu u vrijednosti 545.000 KM

Nemojte propustiti

Službenici Uprave za neizravno oporezivanje BiH (UIO) na području regionalnih centara Tuzla i Banja Luka privremeno su oduzeli raznu robu, uglavnom kineskog porijekla, koja se nezakonito pokušala uvesti ili se već prodavala u Bosni i Hercegovini. Ukupna tržišna vrijednosti privremeno oduzete robe iznosi 545.000 KM.

roba-oduzetaNa osnovu prikupljenih informacija i obavještajnih saznanja o nelegalnoj prodaji robe, službenici Grupe za suzbijanje krijumčarenja u regionalnom centru UIO u Tuzli izvršili su provjere kod nekoliko obveznika koji posluje na Tržnici Arizona i na području regionalnog centra UIO Tuzla. Tom je prilikom pronađena razna tekstilna roba stranog porijekla za koju nije postojala dokumentacija o nabavci, odnosno dokazi da je nad istom proveden carinski postupak i da su plaćene uvozne dažbine. Radi se o raznoj robi za domaćinstvo kineskog porijekla, brojnim tekstilnim proizvodima, torbama, cipelama, sijalicama, pumpama za vodu. Ukupna vrijednost robe procjenjuje se na oko 400.000 KM. Roba je privremeno oduzeta, a protiv pravnih osoba i odgovornih osoba unutar pravnih lica podneseni su zahtjevi za pokretanje odgovarajućih postupaka pred nadležnim pravosudnim organima.

U regionalnom centru UIO u Banja Luci ovlašteni službenici Uprave izvršili su detaljne preglede tri pošiljke koje su u BiH stigle iz azijskih zemalja i koje su bile prijavljene za uvozno carinjenje u carinskoj ispostavi Gradiška. Tom je prilikom pronađena neprijavljena roba koja se pokušala prokrijumčariti u BiH, a radilo se o raznim tekstilnim proizvodima, stolnjacima, slušalicama i futrolama za mobilne telefone, dioptrijskim naočalama, umjetnim noktima i ostalom priboru za nokte, umjetnim trepavicama, raznim igračkama i dr. Ukupna vrijednost privremeno oduzete robe iznosi 145.000 KM. Protiv odgovornih lica kod kojih su utvrđene nepravilnosti, ovlaštena službenici UIO, pokrenuli su postupke pred nadležnim pravosudnim organima.

Ovim putem zahvaljujemo se savjesnim građanima na informacijama koje su nam dostavljene, te još jednom pozivamo sve građane da svoja saznanja o nedozvoljenoj i nezakonitoj trgovini, švercu, korupciji i drugim nezakonitim radnjama, prijave putem besplatne otvorene telefonske linije na broj 080 02 06 07. Svi pozivi su besplatni i potpuno anonimni.

(Bh-index)

Interesantno za vas

Izdvajamo

Općina u Sarajevu uklonila električne romobile s javnih površina koji se koriste bez odobrenja: Ovo su kazne

Uklonjen je 31 romobil sa 22 lokacije do podnevnih sati, a bit će uklonjeni i svi drugi koji se...

Možda vas zanima i ovo