Petak, 22 listopada, 2021

Službenik Porezne uprave FBiH među optuženima za utaju 755.000 KM poreza

Nemojte propustiti

Ilustracija
Ilustracija

Tužiteljstvo BiH podiglo je optužnicu za poreznu utaju od 755.000 KM. Optužene su tri fizičke i jedna pravna osoba, a među optuženima je i službenik Porezne uprave BiH.

Uz jednu od najopsežnijih optužnica za poreznu utaju, priloženo je čak 898 dokaza i predloženo oduzimanje nezakonite imovinske koristi u iznosu od 755.257,22 KM.

Tužitelj Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužiteljstva BiH, podigao je optužnicu protiv:

Ivice Ćuka, rođenog 12.07.1977. godine u mjestu Broćanac, Posušje, nastanjen u Posušju, direktor i odgovorna osoba u pravnoj osobi-poduzeću ”Elipsa” d.o.o. za trgovinu i usluge export-import Posušje, u periodu od 2003. do 2009.

Damira Ćuka zv. ‘Pajo’, rođenog 17.04.1970. godine u Mostaru, nastanjenog u Posušju, zaposlenik u poduzeću “Elipsa” d.o.o. Posušje, a od 06.11.2009. godine direktor i odgovorna osoba u ovom poduzeću

Dinka Ramljaka, rođenog 25.08.1961. godine u Mostaru, nastanjen u Posušju, zaposlen u Poreznoj upravi FBiH, Porezna ispostava Posušje,

Pravne osobe “Elipsa” d.o.o. za trgovinu i usluge export-import Posušje, sa sjedištem u naselju Vranić, općina Posušje.

U optužnici se navodi da su Ivica Ćuk, kao vlasnik, osnivač i direktor poduzeća “Elipsa” d.o.o Posušje, u dogovoru sa Damirom Ćukom koji je obavljao i poduzimao radnje u poslovanju pravne osobe “Elipsa” d.o.o., počinili poreznu utaju.

Optuženi su izbjegli plaćanje poreza na promet robe ukupne vrijednosti od oko 7,4 miliona KM, na koju nije obračunat ni plaćen porez na promet, a kako bi to prikrili, sačinjavali su lažnu dokumentaciju da roba služi za dalju prodaju, te sačinjavali fiktivne i porezno ništavne račune i otpremnice, lažno prikazujući da su robu prodali fiktivnim firmama.
Na taj način je poduzeće “Elipsa” d.o.o. izbjeglo plaćanje poreza na promet u iznosu od 755.257,22 KM, za koji iznos je oštećen budžet Bosne i Hercegovine i nanesena šteta državi i građanima.

Optuženi Dinko Ramljak se tereti da kao ovlaštena službena osoba u Federaciji BiH, odnosno u svojstvu inspektora Porezne uprave FBiH, Kantonalnog poreznog ureda Ljubuški, tokom 2005. godine, prilikom vršenja kontrole poslovanja poduzeća “Elipsa” d.o.o. Posušje, nije izvršio inspekcijski nadzor te učinio niz propusta, koji su rezultirali prouzrokovanjem štete i ostvarenjem nezakonite imovinske koristi.

Pravna osoba se tereti da je raspolagala protupravnom imovinskom koristi u iznosu od 755.257,22 KM, za period 2005. godine, koju je u ime i za račun navedenog poduzeća ostvario direktor Ivica Ćuk.

Optuženi Ivica Ćuk i Damir Ćuk terete se da su počinili kazneno djelo porezne utaje iz članka 210. KZ BiH, optuženi Dinko Ramljak kazneno djelo nesavjesnog rada u službi iz članka 387. KZ FBiH, a pravna osoba “Elipsa” d.o.o. Posušje kazneno djelo porezne utaje iz članka 210. KZ BiH.
Tužiteljstvo BiH je uz ovu obimnu optužnicu priložilo 11 registratora sa 898 dokaza kojima se dokazuje porezna utaja i ostvarenje nezakonite imovinske koristi u iznosu od 755.257, 22 KM, te će tijekom postupka tražiti oduzimanje nezakonito stečene imovinske koristi i njeno vraćanje u budžet Bosne i Hercegovine.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, saopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Savjetnik Milorada Dodika o kritikama od strane visokog predstavnika: Schmidt je fizičko lice koje se predstavlja kao visoki predstavnik

On je naglasio da je “posljednji visoki predstavnik bio sramni Valentin Incko koji je stvorio sve ove probleme u...

Možda vas zanima i ovo