Četvrtak, 28 listopada, 2021

Služeći zatvorsku kaznu Mensur Šehić postao uspješan drvorezbar

Nemojte propustiti

Mensur Šehić
Mensur Šehić

Kada je Mensur Šehić (33) iz Visokog osuđen na dugogodišnju zatvorsku kaznu, imao je samo 24 godine, i minimalno školsko obrazovanje.

Devet godina kasnije, on je još uvijek u Kazneno-popravnom zavodu u Zenici, ali je njegov pogled na život posve drugačiji.

Šehić je postao uspješan drvorezbar: izrađuje sahare, peškune, stolove i stolice čija vrijednost na tržištu dostiže više sotina maraka. Govori kako prije zatvorske kazne nije ni slutio da bi mogao postati umjetnik na drvetu.

– U životu ponekad učiniš neke stvari koje nisi trebao učiniti – rekao je Šehić za bh. novinsku agenciju Patria (NAP).

– Ali, važno je da čovjek shvati da je pogriješio, i da se počne okretati pozitivnim vrijednostima u životu. Hvala Bogu da sam i ja to shvatio. Vrijeme koje provodim ovdje odlučio sam iskoristiti na pravi način. Počeo sam se zanimati za drvo, i vrlo brzo sam usavršio zanat kojim želim da se bavim i kada izađem na slobodu – kaže Šehić.

U zatvorskoj radionici on ima sav potreban alat za izradu drvenarija, ali ga brine kako će nabaviti pribor kada izađe na slobodu.

– Uspio sam prikupiti nešto sitnijeg pribora, a nadam se da ću uspjeti obezbijediti i veće mašine – govori Šehić.

Hidajet Jabandžić, direktor KPZ Zenica kazao je za NAP kako Šehić nije jedini slučaj uspješne rehabilitacije zatvorenika.

– Imate ljude koji, recimo, nikada nisu uzeli kist u ruke, ali su u zatvoru otkrili da znaju slikati, i sada prave radove koji su jako zanimljivi i kvalitetni – kaže Jabandžić, dodajući da su zatvorenici u velikoj mjeri zainteresirani za sekcije koje im KPZ pruža.

– U okviru radne i okupacione terapije imamo čak i osnovnu i srednju školu. Diplome koje zatvorenici steknu u KPZ potpuno su validne. Na njima čak ne piše da su bili u zatvoru – kaže Jabandžić.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Escobar najavio sankcije: Dodik ima veoma malu podršku javnosti i to ćemo iskoristit

Gabriel Escobar se osvrnuo i na moguće ekonomske integracije zeamlja Zapadnog Balkana. Specijalni izaslanik predsjednika SAD-a za Zapadni Balkan Gabriel...

Možda vas zanima i ovo