Srijeda, 12 svibnja, 2021

Smanjen broj nezaposlenih u Federaciji BiH

Nemojte propustiti

Broj nezaposlenih osoba u Federaciji BiH, u dobi do 30 godina, sa završenom srednjom školom ili fakultetom, u aprilu je smanjen za 1.805 u odnosu na januar.

Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

Imajući u vidu trenutna ekonomska kretanja i poteškoće na tržištu rada, ovi rezultati mogu biti direktno povezani sa programom Federalnog zavoda za zapošljavanje “Jačanje konkurentnosti na tržištu rada – Prvo radno iskustvo”, čija je realizacija započela u decembru 2012. i koji je upravo namijenjen mladima bez radnog iskustva, saopćeno je iz te institucije.

Za ovaj program, koji se realizira u saradnji s kantonalnim službama za zapošljavanje, Federalni zavod za zapošljavanje je osigurao finansijska sredstva u iznosu od 4.554.000 KM, na osnovu kojih je omogućeno sufinansiranje stručnog osposobljavanja za rad u struci i sticanje prvog radnog iskustva za 1.000 nezaposlenih mladih.

S obzirom na to da je jedna od najvećih prepreka za mlade na tržištu rada nedostatak radnog iskustva i nedovoljna osposobljenost za rad u struci, Federalni zavod za zapošljavanje je u okviru svojih mjera aktivne politike zapošljavanja za 2013. planirao realizaciju sličnog programa.
(Fena)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Povodom dešavanja oko njenog sina Muharema: Nura Bazdulj Hubijar odgovorila Majkama Srebrenice

Iz Udruženja Pokret "Majke enklave Srebrenica i Žepa" i Udruženja žrtava i svjedoka genocida uputili su pismo književniku i...

Možda vas zanima i ovo