Petak, 25 lipnja, 2021

Smartphone uređaji uzrokuju umor

Nemojte propustiti

Ilustracija
Ilustracija

Prema istraživanju koje su zajednički izvela univerziteti iz Floride, Michigana i Washingtona upotreba pametnih telefona kod kuće tokom večernjih sati u poslovne svrhe može uzrokovati umor slijedeće jutro na poslu, a do podneva se može pojaviti problem smanjene produktivnosti.

To znači da pregledavanje i slanje elektronske pošte povezane sa poslom uveče, dugo nakon kraja radnog vremena dugoročno stvara umorne i neproduktivne zaposlene. Sprovedena su istraživanja o navikama zaposlenih u korišćenju tehnologije, dužini i kvalitetu njihovog sna i njihovim radnim navikama. U prvom istraživanju ispitanici su morali svako jutro odgovoriti koliko minuta su koristili svoje pametne telefone iza postavljene granice od 21 sat uveče i koliko su sati proveli u snu.

Nakon toga su morali rangirati nivo svog slaganja sa tvrdnjama “Osjećam se umorno” i “Potrebno mi je mnogo truda kako bi stekao potrebnu koncentraciju za ono što radim”. Tokom popodneva ispitanici su trebali odrediti svoj nivo slaganja sa tvrdnjom “Tokom posla zaboravio sam na sve oko sebe”.

Istraživanjem je utvrđena povezanost korištenja pametnih telefona u večernjim satima sa manje kvalitetnim snom, umorom i manjom produktivnošću slijedećeg dana na poslu. Ispitanici koji su koristili svoje uređaje noću prijavili su probleme sa samokontrolom, jutarnji umor, iscrpljenost tokom čitavog slijedećeg radnog dana te manju zainteresovanost i želju za radom.

Kao rješenje predlaže se izbjegavanje korištenja pametnih telefona u večernjim satima pre odlaska na spavanje, ali to je često lakše reći nego učiniti.

(Itvesti)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Milorad Dodik ogorčen zbog poruke iz Bundestaga: “Njemački parlament nije mjesto gdje se imenuju visoki predstavnici…”

“Neizabrani stranac, koji bi, eventualno, došao, i to još mimo odluke Savjeta bezbjednosti, suspendovao bi i ono malo demokratskih...

Možda vas zanima i ovo