Utorak, 5 prosinca, 2023

Smrt akademika Redžića sve misterioznija: Kriju li šta “osjetljive” e-mail poruke?

Preporučeno

Posljednji ispraćaj preminulog akademika Sulejmana Redžića bit će obavljen danas. Ukop će biti na Gradskom groblju Bare u Sarajevu u 13.30 sati, a dženaza će biti klanjana u haremu Begove džamije poslije podne-namaza, dakle oko 12.20 sati. No, okolnosti smrti ovog istaknutog bosanskohercegovačkog intelektualca i dalje su obavijene velom misterije, čemu doprinose i neki neobični detalji otkriveni tokom potrage, piše Doznajemo.

Tijelo Sulejman

Nepristupačan teren

Tijelo akademika je, kako je poznato pronađeno četvrtog dana potrage, u ponedjeljak, na nepristupačnom terenu na lokalitetu Lapišnice, na istočnom izlazu iz Sarajeva.

To je potvrdilo i bazične informacije o mogućem pravcu kretanja nestalog profesora koje smo imali. Obavljena je i obdukcija tijela, a vještak sudske medicine dr. Hamza Žujo, potvrdio je da smrt Redžića nije nastupila kao posljedica nasilja druge osobe, te kako modrice na Redžićevim nadlakticama i potkoljenicama nisu dovele do fatalnog ishoda.

Upravo se čita:  Privatni rudnik ugrožava cijeli grad, a investitor je jedan od najbogatijih bh. poduzetnika

Na osnovu drugih nalaza moglo bi se očekivati da bude utvrđen tačan uzork smrti, a sada se kao najvjerovatnija čini verzija po kojoj je akademik pao niz liticu i ugušio se vodom u potoku. Prethodno je, čini se, bio bez svijesti – što bi moglo potvrditi teoriju o zatajenju srca ili drugih organa.

No, istraga će, kako navodi i sarajevski Dnevni avaz, trebati odgovoriti i na pitanja kako je uopće Redžić dospio do Lapišnice, jer od njegove kuće u starom dijelu Sarajeva, do mjesta na kojem je pronađeno njegovo beživotno tijelo ima više od 10 kilometara, a na lokalitetu nije pronađeno nijedno napušteno vozilo.

– Akademik do mjesta na kojem je pronađen, uz kanjon rijeke Miljacke, nije mogao nikako doći pješice, jer je taj teren vrlo nepristupačan i klizav. Neki od njegovih najbližih prijatelja izrazili su sumnju u okolnosti smrti zbog odjeće u kojoj je pronađen. Jedan od njih kazao je da je Redžić bio zaljubljenik u prirodu te da nikada nije išao na planinarenje bez adekvatne opreme, a Redžić je pronađen u crnoj trenirci, džemperu i crnim cipelama.

Upravo se čita:  Otkrivena lokacija na kojoj je ubijena 14-godišnja djevojčica Vanja

Također, na livadi koja se nalazi pored litice kojom se spušta u kanjon, kako je rekao dobro upućen izvor, nađeni su i ključevi koji će, također, biti vještačeni. U jakni koja je pronađena dvadesetak metara od tijela nađen je pasoš te oko 200 KM, ali nije pronađen novčanik. Istražitelji su u blizini tijela pronašli šal, ali ne i kapu i rukavice, budući da je tog dana kada je prijavljen nestanak akademika u Sarajevu bila susnježica, a temperatura oko nule – piše spomenuti list, za koji je govorio i Adil Kulenović, član “Kruga 99″.

Upravo se čita:  BH Meteo: Noćas će temperature pasti za oko 20 stepeni u odnosu na trenutne!

E-mail korespodencija ustupljena policiji

Kulenović je dao i izjavu policiji te e-mailove “osjetljivog sadržaja”, koji bi mogli pridonijeti rasvjetljavanju slučaja:

– Osjetljivo je da bilo šta kažem, ne zbog straha za sebe, nego mira njegove djece. Bio sam u telefonskom kontaktu s njegovom suprugom prošle sedmice. Oboje smo se preispitivali gdje je mogao otići. Ni njima to uopće nije bilo jasno. Oni su se kao porodica držali vrlo povučeno, čuvali su svoju intimu. Mislim da je on odšetao negdje i da je preminuo zbog problema sa srcem – kazao je Kulenović, piše Doznajemo.

(Doznajemo/Avaz/Bh-index)

Preporučeno za vas

Izdvajamo

U Briselu održan 2. politički forum na visokoj razini između EU i Bosne i Hercegovine

Predsjedateljica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto zajedno s domaćinom, europskim povjerenikom za susjedstvo i proširenje Olivérom Várhelyiem, supredsjedavala je...

Možda vas zanima i ovo