Subota, 8 svibnja, 2021

Smrt mlade trudnice i bebe uzburkala duhove: Iz KB Zenica otkrili u kakvom je stanju 24-godišnjakinja poslana u KCUS

Nemojte propustiti

Nakon tvrdnji porodice da je 24-godišnja trudnica Meliha Lisak i njezina nerođena beba umrla 19. aprila zbog nesavjesnog liječenja u KCUS-u, oglasili su se iz Kliničkog centra i reagovali na tvrdnje, koje, kako kažu, nisu istinite. Nakon njihove reakcije, stigao je i odgovor iz Kantonalne bolnice Zenica, gdje je Lisak primljena zbog infekcije virusom, a potom i transportovana u KCUS.

– Pacijentica Meliha Lisak je u Covid-odjel KB Zenica primljena zbog Covid-oboljenja, gdje su bili vodeći respiratorni problem. Tri dana je liječena uz kiseoničku podršku. Kada smo procijenili da bi stanje moglo da se pogorša i nastane potreba hitnog poroda, pacijenticu smo transportovali u KCUS – rečeno je iz Kantonalne bolnice Zenica.

U kakvom stanju je Melisa Lisak prebačena u KCUS?

– Na dan transporta bila je na kiseoničkoj podršci. Ali se pogoršavalo stanje. Razlog transporta je to što je pacijentica bila u 29. sedmici trudnoće. Procijenjeno je da postoji mogućnost potrebe hitnog završetka poroda. Kako u KB Zenica ne postoji neonatalna intenzivna njega, transport je organizovan ne radi liječenja majke nego da majka bude prirodni inkubator za dijete. Da se porod završi u KCUS-u i da porodom u KB Zenica i transportom dodatno ne ugrozimo dijete. Ovakve transporte organizujemo za sve prerane porode ako za to ima vremena – naveli su u zeničkoj bolnici.

Iz KB Zenica pojasnili su razloge da se neki pacijent prebaci u KCUS.

– Pacijenti se premještaju na liječenje u KCUS samo kada imamo situaciju da nemamo dovoljno mjesta. Premještaju se nakon dogovora pomoćnika direktora za medicinske poslove KB Zenica i odgovornog doktora u UKC-u Sarajevo. Do sada je iz KB Zenica premješteno ukupno 16 pacijenata – naveli su u odgovoru.

Dodali su kako je “saradnja oko premještaja dobra”.

– Bez bilo kakvih problema. Zahvalni smo KCUS-u na pomoći u liječenju naših pacijenata. Neki pacijenti su premješteni u teškom stanju. (I na invazivnoj ventilaciji). Ali se radilo o stanju pacijenta koji je liječen, a ne o zapuštenosti. Transportuju se samo pacijenti za koje se procijeni da mogu podnijeti transport. Pacijent je u pratnji doktora i anestetičara u sanitetu u kome postoje svi uslovi da u svakom momentu možemo pružiti potrebnu pomoć i liječenje. Smatramo da transport ne može utjecati na stanje pacijenta u smislu značajnog pogoršanja.

Na kraju odgovora iz KB Zenica su kazali kako “pacijenti u Covid-odjelu mogu imati mobilni telefon ukoliko su svjesni i sposobni ga koristiti”, javlja N1.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

U ponedjeljak u Bosnu i Hercegovinu stiže 43.790 vakcina!

Dušan Kojić, pomoćnik ministrice civilnih poslova za zdravstvo objavio je na svom Twitteru nalogu plan dostavljanja vakcina u BiH,...

Možda vas zanima i ovo