Srijeda, 17 kolovoza, 2022

Smrt trojice dječaka u crno zavila BiH: Utopio se držeći rođaka za ruku

Nemojte propustiti

Velida Baćevac, baka Muamera, jednog od četvorice mladića koji su za dlaku izbjegli utapanje u Drini u subotu poslijepodne, ispričala je juče da se sedamnaestogodišnji Ibrahim Korajčević iz Janje, kod Bijeljine, utopio držeći za ruku rođaka Osmana Gutića, kojeg je povukla matica u duboki vir.

“Ovo je neviđena tuga i bol za izgubljenim mladim životima. Čitava Janja je u žalosti, a ne mogu ni zamisliti kako je porodicama koje su izgubile svoje najmilije”, ispričala je baka Muamera, koji je bio u društvu nastradalih mladića.

Velida kaže kako je nekoliko minuta prije tragedije više mladića bilo na rijeci.

“Gazili su po rijeci, blizu brane, po dvojica. Muamer je u jednom trenutku stao i preplivao na drugu stranu govoreći ostalima da ne idu dalje, jer je preduboko. Nažalost, dvojica su nastavili dalje i već sljedeću minutu nestali su u Drini”, priča Velida.

janja tragedijaPodsjetimo, u subotu, oko 16 časova, bijeljinska policija dobila je dojavu da su se u Drini, na plaži Adakale, utopila trojica dječaka Osman Gutić (14), Ejub Camić (15), sin Omer efendije Camića, glavnog imama u Janji, i Korajčević.

Nastradali su bili u grupi od ukupno sedam mladića koji su prelazili rijeku, a četvorica su uspjela da izbjegnu tragediju.

Prema nezvaničnim informacijama, trojica mladića bila su neiskusni plivači i kada ih je povukla matica, uhvatila ih je panika.

Kasim Alić, mještanin, ispričao je da je njegov brat pecao nedaleko od mjesta tragedije, te da je vidio kada su djeca gazila kroz kanal Dašnica i da su u jednom trenutku bukvalno propala u duboki vir.

“Na mjestu gdje se drinska voda uliva u kanal Dašnica vir je dubok pet do šest metara. Oni su bili neiskusni plivači, voda ih je povukla, nagutali su se u jednom trenutku vode i počeli tonuti. Vjerovatno ih je uhvatila i panika. Jedan od njih je izašao iz vode, pokušavao je da pomogne drugoj dvojici, ali je i njega matica povukla. Moj brat je pokušavao da im doda štap za pecanje, da se uhvate za štap, da se nekako izvuku, ali, ništa nije pomoglo. Dočekao sam tijela dvojice mladića kada ih je voda izbacila, a trećeg su pronašli ronioci”, ispričao je potreseni Alić.

Poznanici dječaka naveli su da su nastradali kobnog dana bili u džamiji na vjeronauci, pa su odlučili da se rashlade na obližnjoj plaži.

“To su bili dobri, pošteni i vrijedni mladići. Djeca za primjer, i tragedija je u tome veća, jer se u ovakvim trenucima uvijek postavlja pitanje zašto”, ispričao je mještanin Janje koji je želio ostati anoniman.

Danas je u 17 sati u prisustvu članova porodica, brojne rodbine i prijatelja na mezarju u Janji klanjana je dženaza i obavljen ukop tragično stradalih dječaka, a zbog tragedije koja je zavila u crno Janju i cijelu BiH, proglašena je trodnevna žalost.

Izvor: Bh-index, Nezavisne novine

Interesantno za vas

Izdvajamo

Piletina u BiH ponovo poskupjela: “Bilo je neizbježno, molimo za razumijevanje”

Proizvođači smatraju da bi država morala da reaguje i da im pomogne, ali ne kriju skepticizam po tom pitanju. Cijene...

Možda vas zanima i ovo