Subota, 27 veljače, 2021

Smrtonosni virus stigao u region

Nemojte propustiti

“Neophodno je uvođenje poreza na luksuz… Ako neko kupi automobil za 200.000 KM, logično je da ne treba plaćati obični porez”

- Neophodno je uvođenje poreza na luksuz. Prije svega su to skupa alkoholna pića, luksuzni automobili... Ako neko kupi...

Hrvatski branitelji protiv izgradnje džamije Alija Izetbegović: Asocira nas na progone i etničko čišćenje

Nazvati vjerski objekt po Aliji Izetbegoviću, naglašavaju predstavnici udruženja proizašlih iz Domovinskog rata Bugojna, neprimjereno je iz više razloga...

Dr. Dragan Stevanović: Ovo nije “gripica” nego ozbiljna bolest; U karijeri nisam vidio veći broj teško oboljelih

Dr. Dragan Stevanović je kazao da za 30 godina nije vidio veći broj teško oboljelih. Mi smo upozoravali da se...

SDA razočarana potezom stranaca u vezi Srebrenice

SDA smatra razočaravajućom poruku koje su ambasadori Kvinte, Delegacija EU i OSCE poslali preživjelim žrtvama genocida u Srebrenici odbijajući...

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) najavila je prvi val sezonske gripe u tokom ove sedmice. Kako saznajemo, na Klinici za infektivne bolesti Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) do sada nisu registrirali nijedan slučaj virusa koji se pojavio u Hrvatskoj i prijeti da se proširi na Bosnu i Hercegovinu. To je za “Dnevni avaz” potvrdila Biljana Jandrić, portparol KCUS-a.

virus

Počela testiranja

Virus tipa A ili B može biti smrtonosan, a najčešće pogađa ljude koji su slabog imunog sistema, jer ne mogu podnijeti takve infekcije, kažu iz Mikrobiološkog instituta KCUS-a.

– Redovno se vrši testiranje, a do sada nismo registrirali nijedan tip gripe, pa ni H3N2 i H1N1 (svinjska gripa) tipa A ili virus tipa B. Ipak, nakon praznika se može očekivati da virus više cirkulira. Sezona gripe ima najveći trend u prvom odnosno drugom mjesecu u godini – tvrde iz ovog instituta.

Epidemiolozi ističu da je vrlo važno da se osobe, pogotovo one koje spadaju u rizičnu kategoriju, podvrgnu cijepljenju za sezonsku gripu, jer je cjepivo jedina sigurna prevencija.

Preporučena vakcina

– Svjetska zdravstvena organizacija preporučila je vakcinu protiv gripe koja je registrirana u nekoliko zemalja, a od koje svake godine umre veliki broj ljudi. Ovu preporuku WHO napravio je na osnovu praćenja cirkulirajućih virusa koji su za sada u našoj zemlji na niskom nivou, iako gripa u prvom valu zahvata najveći broj oboljelih. Iako u našoj zemlji do sada nije potvrđen nijedan slučaj gripe u ovoj sezoni, ta mogućnost ne može se isključiti ubuduće jer je virus već stigao i u Hrvatsku, a registriran je i u cijeloj Evropi – ističu epidemiolozi.

Besplatno cijepljenje u FBiH

Za besplatno cijepljenje u Federaciji BiH u ovoj godini osigurano je 45.000 doza cjepiva za posebno ugroženu kategoriju stanovništva kao što su osobe starije dobi, oboljeli od hroničnih bolesti (srčanih, plućnih, metaboličkih, osobe oslabljenog imuniteta…), bez obzira na dob, ali i za starije od šest mjeseci.

(Dnevni avaz)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Milorad Dodik o 1. martu: U RS-u se neće slaviti, neka šalju tužioce na mene

Bosna i Hercegovina u ponedjeljak slavi Dan nezavisnosti. Tada se navršava 29 godina od kada su građani skoro dvotrećinskom...

Možda vas zanima i ovo