Ponedjeljak, 16 svibnja, 2022

Snažna poruka: Američki nosač aviona u Jadranskom moru

Nemojte propustiti

Prisustvo nosača aviona snažan je simbol američke vojne moći i snage NATO-a u regiji u kontekstu sve većih napetosti zbog gomilanja ruskih snaga kod granica Ukrajine

Američki nosač aviona USS Harry S. Truman nalazi se na čelu borbene skupine na vojnoj vježbi u Jadranskom moru, a njegov zapovjednik nije želio nagađati o tome što će se dogoditi nakon završetka vježbi narednih dana jer pravila zabranjuju da se govori o budućim operacijama.

Ali prisustvo nosača aviona snažan je simbol američke vojne moći i snage NATO-a u regiji u kontekstu sve većih napetosti zbog gomilanja ruskih snaga kod granica Ukrajine, javlja Hina.

“Odluka o tome gdje će biti raspoređena američka borbena skupina donosi se na razini ministra obrane”, rekao je u srijedu američki kontraadmiral Curt Renshaw koji vodi borbenu skupinu nosača aviona.

“Ali spremni smo djelovati bilo gdje, planirali smo biti na dugoj misiji kada smo odlazili iz Norfolka i planiramo djelovati ondje gdje smo najpotrebniji.”

U TIJEKU SU VJEŽBE

Borbena skupina, koja je pod operativnom kontrolom NATO-a, nalazi se u Jadranu radi koordiniranih pomorskih vježbi, obuke za protupodmorničko ratovanje i obuke za napade dalekog dometa. Vježba bi trebala trajati do 4. februara.

Najavljujući vježbe, nazvane “Neptune Strike 2022”, NATO je rekao da je to prvi put od hladnog rata da je cijela američka borbena skupina pod njegovim zapovjedništvom.

Američko ministarstvo obrane ističe ulogu svojeg nosača aviona u tim vježbama kao dokaz da je NATO “ujedinjen, sposoban i snažan”.

SAD je ranije u srijedu objavio da će poslati gotovo 3000 vojnika u Poljsku i Rumunjsku zbog, kako tvrdi Washington, ruske prijetnje invazijom na Ukrajinu.

Rusija niječe da priprema invaziju, ali poručuje da bi mogla poduzeti nespecificirane vojne mjere ako joj ne budu ispunjeni zahtjevi, uključujući obećanje NATO-a da se nikada neće proširiti na Ukrajinu.

Više s weba

Interesantno za vas

Izdvajamo

Stjepan Mesić: Opstanak BiH se dovodi se u pitanje, za to je Zapad kriv

Mesić je kazao kako bi Visokog predstavnika, prije svega, trebala podržavati njegova država, potom EU i Amerika. "Bosna i Hercegovina...

Možda vas zanima i ovo