Četvrtak, 24 lipnja, 2021

Snijeg paralizirao Srbiju: Prekinut željeznički saobraćaj, vojska spašava putnike

Nemojte propustiti

Foto: Agencije
Foto: Agencije

Snježna oluja u Vojvodini počela je u noći između četvrtka i petka, zbog čega je u nekoliko mjesta proglašeno izvanredno stanje a za izvlačenje putnika iz zametenih auta i autobusa angažirana su oklopna vozila i helikopter vojske Srbije.

Zbog orkanskog vjetra i snježnih nanosa prekinut je u subotu magistralni željeznički saobraćaj u Vojvodini, kao i promet teretnim vozilima, zatvoren je jedan od najvećih graničnih prijelaza u Srbiji – Horgoš a na cestama nastavlja se evakuiranje putnika automobila uz pomoć oklopnih vozila i vojnih helikoptera.

Zatvoren je dio autoceste od Novog Sada do Subotice, ali su svi putnici koji su bili blokirani na ovoj dionici, njih oko 200, evakuirani tokom noći, kazao je za agenciju Tanjug načelnik Uprave za vatrogasno-spasilačke jedinice Sektora za izvanredne situacije Goran Nikolić.

Kako javlja RTS, kod mjesta Feketić u blizini Zrenjanina, više od 1000 ljudi zarobljeno je u 200 vozila. Potpredsjednik srpske vlade Aleksandar Vučić uputio se prema tom mjestu..

“Zbog snažnog vjetra i snježnih nanosa koji dostižu visinu i do 3,5 metra za promet je zatvoren granični prijelaz Horgoš, na dionici Subotica-Novi Sad u oba smjera”, saopćili su “Putevi Srbije”.

A snježni nanosi kod mjesta Vrbas onemogućavaju željeznički promet na magistrali Beograd – Novi Sad – Subotica, izjavio je jutros direktor medija centra Željeznica Srbije Nenad Stanisavljević.

“Zbog vremenskih neprilika na pruzi stoje dva međunarodna vlaka i to od ponoći vlak koji je sinoć krenuo iz Beograda za Budimpeštu, a jutros od 4.00 sata vlak koji iz Budimpešte prometuje za Beograd”, rekao je Stanisavljević precizirajući da u oba voza ima po 50-ak putnika i svi su dobro. U toku je evakuacija putnika iz međunarodnog vlaka koji je stao kod Vrbasa, prenosi Jutarnji list

On je rekao da su stručne službe Željeznice Srbije na terenu, a te da su dovezene dodatne lokomotive, ali za sada ni po dvije lokomotive nisu uspjele pokrenuti ove međunarodne putničke vozove.

Snježna oluja u Vojvodini počela je u noći između četvrtka i petka, zbog čega je u nekoliko mjesta proglašeno izvanredno stanje a za izvlačenje putnika iz zametenih auta i autobusa angažirana su oklopna vozila i helikopter vojske Srbije.

(Bh-index)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Odluka Vlade susjedne države: Besplatan PCR test za sve turiste koji dođu u Crnu Goru

Testiranje PCR potrebno je zakazati najmanje 72h prije povratka turiste u svoju zemlju, navode iz MEK, uz apel hotelijerima...

Možda vas zanima i ovo