Utorak, 28 rujna, 2021

Snimak iz BiH podigao prašinu, stigao odgovor: Dijaspora ne dolazi u svoju domovinu da bi bacala smeće!

Nemojte propustiti

Dijaspora u Bosnu i Hercegovinu, naglašavaju iz ovog centra, dolazi u posjetu svojem zavičaju i rodbini, a njeno prisustvo pritom ekonomski značajno doprinosi domovini.

Centar za dijasporu “Mreža”, organizacija specijalizirana za uspostavljanje i razvijanje odnosa između domovine i bosanskohercegovačke dijaspore, upozorila je na neprimjerene etikete koje se ovih dana pojavljuju u javnosti.

– Naime, snimak supružnika u automobilu njemačkih registracijskih oznaka, koji su bacili smeće u rijeku Usoru, izazvao je niz reakcija javnosti. Opravdana osuda dvoje pojedinaca počela se, nažalost, pretvarati u nedopustiv generalizirajući stav po kojemu se nameće teza da je „dijaspora došla u Bosnu i Hercegovinu da baca smeće“ – navode iz tog centra.

Centar za dijasporu „Mreža“ osuđuje ovakvu vrstu etiketa i upozorava da one vode u ksenofobiju i šovinizam te doprinose atmosferi otuđenja koja razdvaja maticu od njene dijaspore koja u Bosnu i Hercegovinu ne dolazi da bi bacala smeće. Dijaspora u Bosnu i Hercegovinu, naglašavaju iz ovog centra, dolazi u posjetu svojem zavičaju i rodbini, a njeno prisustvo pritom ekonomski značajno doprinosi domovini.

Centar za dijasporu „Mreža“ ističe da bi naš zajednički cilj trebao biti približavanje, a ne udaljavanje, množenje naših zajedničkih potencijala, a ne dijeljenje na temelju stvaranja umjetnih razlika.

– Stoga je zbog neprimjerenog čina dvoje pojedinaca krajnje neprihvatljivo izricati presude čitavoj dijaspori te izazivati pogubnu netrpeljivost – navodi u saopćenju za javnost predsjednik Centra za dijasporu „Mreža“ Adis Tanović.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Šarović oštro reagovao: SNSD neslavno kapitulirao, glasanjem u Vijeću ministara priznali i Schmidta

- Glasanjem na sjednici Vijeća ministara praktično su i priznali Schmidta kao visokog predstavnika - zaključio je Mirko Šarović. Predsjednik...

Možda vas zanima i ovo