Subota, 19 lipnja, 2021

Uznemirujući snimak iz bolnice u Italiji: ‘Ovo je rat, ovo je katastrofa’

Nemojte propustiti

Snimka je potresna, kao i reportaža, ali nužna je kako bi ljudi shvatili da nije vrijeme za neozbiljnost. Pazite na sebe i na druge. Podijelite reportažu kako bi upozorili sve na posljedice.

Sky News je objavio uznemirujuću reportažu iz bolnice Cremona u Lombardiji. Bili su na odjelu intenzivne njege i snimili umiruće pacijente, liječnike koji jedva stoje na nogama i niz lijesova onih koji su izgubili bitku protiv korona virusa. Naslovili su je “Ovo je rat, ovo je katastrofa”.

– Ostali su bez prostora u mrtvačnici, ali nisu ostali bez poštovanja prema umrlima u bolnici. Sljedeća grupa izgubljenih čeka u bolničkoj kapelici na kremiranje. Njihove obitelji se nisu smjele ni oprostiti. Svi su u karanteni – govori reporter Sky Newsa dok kamera klizi preko brojnih lijesova.

– Ovo je ponavljajuća priča, ovdje svi umiru sami. Došli su s intenzivne njege koja je na rubu kolapsa. Ovako izgleda kad virus prevlada. U Lombardiji je prevladao.

Ovi pacijenti su kritično bolesni i vrlo je vjerojatno je da neće preživjeti. Liječnici nemaju lijeka i samo ih pokušavaju održati živima. Svakih 13 do 16 sati, prevrću ih kako bi olakšali pritisak na plućima. Bez sumnje, ne bi preživjeli bez stalne pažnje. Vrlo su zarazni. Ako je moguće, promatra ih se s udaljenosti. Ali u većini slučajeva to nije moguće – objašnjava reporter dok snimke prikazuju pacijente na intenzivnoj.

Novinar je zatim prešao na liječnike.

– Nitko se od njih ne igra s rizicima. Stalno se peru i dezinficiraju, maske, rukavice i zaštitna odjeća se redovito mijenja. Ovi muškarci i žene su iscrpljeni. Sustav se raspada, kao i oni. Ali nastavljaju dalje. Oni su prva linija u ovom ratu. Oni su jedina linija – pojašnjava dok kamera bilježi užurbane doktore na intenzivnoj.

Foto: Screenshot

– Ovo je tsunami. Ovdje smo gotovo cijeli dan, kući idemo samo na nekoliko sati i vraćamo se na posao. Tu smo za pacijente – kaže jedna liječnica.

– Velike nade polažu u jednog pacijenta koji se oporavlja nakon dva tjedna. Tijekom tih 14 dana, nikome drugome nije bilo bolje. Ili su ostali u istom stanju ili su umrli. Pacijenti su sve mlađi jer u bolnicama nema mjesta za sve ljude. Razbolijevaju se oni u tridesetim i četrdesetim godinama – opisuje novinar.

Jedna liječnica, koja inače radi kao neurokirurginja, a sada je premještena na intenzivnu, uputila je sljedeću poruku svijetu, a koja se može sažeti u jednu riječ: Zatvaranje.

– Možda u početku nismo znali što se događa, ali sada znamo. Nemojte misliti da se ovo što se događa ovdje neće dogoditi svuda. Jer hoće. Ako ne budete poduzimali sve što treba – kazala je liječnica.

U Lombardiji čekaju vrhunac epidemije. Moglo bi trajati tjednima. Moglo bi trajati duže – završio je potresnu reportažu novinar Sky Newsa.

Video priče Sky Newsa iz bolnice u Cremoni i Bergamu pogledajte ovdje.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Spreman prijedlog odluke o potvrdama: Kovid-pasoši iz Bosne i Hercegovine će važiti i u EU

Potvrda bi trebala biti međunarodno priznata i u punom kapacitetu omogućavati građanima BiH putovanja po zemljama Evrope i svijeta. Bosna...

Možda vas zanima i ovo