Ponedjeljak, 19 travnja, 2021

Snimili trenutak srčanog zastoja i ponovo pokrenuli srce 51-godišnje Sarajke: Ponovo je zakucalo!

Nemojte propustiti

Jučer oko 9 sati u centralnom objektu JU ZHMP KS, zbog bola u predjelu želuca, medicinsku pomoć zatražila je 51-godišnja žena. Zadnjih nekoliko dana imala je tegobe zbog čega je posjetila svog ljekara i radila pretrage ali se bol pojačao zbog čega je zatražila pomoć u ZHMP KS, koji su joj spasili život brzom intervencijom.

-Zbog navedenih tegoba pacijentica se prima na pregled te se uradi i ekg-e nalaz na kojem se očitaju znaci Akutnog koronarnog sindroma, zbog čega se pacijentica, u prostoriji za opservaciju potencijalno vitalno ugroženih pacijenata, priprema za transport.

U roku od 5 minuta pacijentici je ordinirana potrebna terapija a u toku snimanja kontrolnog ekg snimka, doživljava srčani zastoj. Pacijentica je bez svijesti, pulsa i disanja, zbog čega naši uposlenici, uz pomoć opreme sa reanimacionih kolica, odmah započinju napredne mjere održavanja života. Nakon provedenih mjera reanimacije i isporuke elektro-šoka, srce naše sugradjanke ponovo je zakucalo.

tekst se nastavlja ispod sponzorisanog sadržaja

Ubrzo nakon toga pacijentica počinje samostalno da diše te dolazi svijesti. Neznajući šta joj se desilo navodi da je dobro i da nema više one boli zbog koje je došla. Nakon stabiliziranja vitalnih parametara, uz medicinski nadzor i kontinuiranu kontrolu stanja, pacijenticu predajemo kolgama KUMa KCUSa na daljni tretman. Pacijentica je svjesna, komunikativna, sa stabilnim vitalnim parametrima, naveli su iz Hitne pomoći KS.

Našoj sugrađanki želimo brz i uspješan oporavak, a “Herojima u crvenom” iskrene čestitke na još jednom spašenom životu.

Pacijentica je nakon intervencije smještena na Klinici za bolesti srca KCUS-a.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

IGK poručio Miloradu Dodiku:’Radiš uzaludan posao! Nećemo šutjeti sve dok se BiH ne oslobodi takvih kao što si ti’

Ne postoji nijedan fenomen svijesti kroz koji se bolje oslikava bosanskohercegovačka prošlost, sadašnjost i budućnost, nego što je to...

Možda vas zanima i ovo