Petak, 14 svibnja, 2021

SNSD i HDZ ne žele ćirilicu u FBiH, delegati odbili prijedlog; Tegeltija tvrdi: Pokušaj podvale, tako bi sutra mijenjali i Ustav RS-a

Nemojte propustiti

Povodom odbijanja ovog prijedloga, na svom Twitter profilu se oglasio savjetnik Milorada Dodika i bivši predsjednik VSTV-a, Milan Tegeltija.

Na današnjoj sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, delegati su između ostalog glasali i o uvrštavanju na dnevni red zaključka o uspostavljanju ustavne ravnopravnosti srpskog naroda, srpskog i bosanskog jezika i ćiličnog pisma u ustavima kantona u Federaciji BiH.

Taj prijedlog su odbili su delegati HDZ-a, dok ništa bolje mišljenje o njemu nisu imali ni delegati SNSD-a, jer su svi delegati ove stranke bili suzdržani, osim Nikole Špirića koji je bio protiv.

Delegati SDA u Domu naroda PSBiH su podržali ovaj prijedlog.

Prijedlog Denisa Bećirovića je predviđao da Dom naroda pozove kantone koji još uvijek nisu propisali ravnopravnost svih naroda i građana, jezika i pisama da najkasnije u roku od 90 dana osiguraju da se u svim kantonima priznaju i jasno definišu:

srpski jezik kao službeni i ustavom priznat jezik
bosanski jezik kao službeni i ustavom priznat jezik
ćirilično pismo kao službeno i ustavom priznato pismo
ravnopravnost srpskog naroda s drugim narodima

Povodom odbijanja ovog prijedloga, na svom Twitter profilu se oglasio savjetnik Milorada Dodika i bivši predsjednik VSTV-a, Milan Tegeltija.

On je u svom tweetu poručio da je riječ o naivnom pokušaju podvale.

– Naivan pokušaj podvale. Ne može PS BIH nalagati i mijenjati Ustave Entiteta i Kantona. Tako bi sutra po istom modelu nalagali i mijenjali i Ustav RS. Pitanje konstitutivnosti i ćitilice stave kao mamac, da uspostave praksu. A sutra bi tako i Ustav RS, rekao je Tegeltija.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

COVAX dopremio vakcine u BiH

U BiH stiglo je 40.800 vakcina protiv virusa korona putem mehanizma Covax, potvrdio je pomoćnik ministra civilnih poslova u...

Možda vas zanima i ovo