Petak, 27 siječnja, 2023

SNSD i HDZ sve otkrili, zna li Osmorka ko su joj ministri i zamjenici

Nemojte propustiti

Osmorka je za sada preživjela dva tektonska poremećaja. Prvi put kada Sabina Ćudić (Naša stranka) nije glasala za rukovodstvo Predstavničkog doma PS BiH (Čavara, Zvizdić, Radmanović), a drugi put kada Mia Karamehić Abazović (NIP) nije bila prisutna tokom glasanja za mandatarku za sastav Vijeća ministara BiH Borjanu Krišto (HDZ BiH) koja je dobila 23 glasa što je skoro pa tijesna većina.

Prvi je dan 2023. godine. Državnu vlast nemamo, a ni imena kandidata za ministre i zamjenike. Barem ne zvanično. Večernji list je u izdanju za subotu objavio imena kandidata za ministre u Vijeću ministara BiH, ali i zamjenike. Zamjenike samo iz kvote SNSD-a i HDZ-a, jer je očito da osmorka još se nije sabrala.

Objavljena su imena i tri kandidata za ministre iz kvote osmorke i to Elmedin Konaković za ministra vanjskih poslova, Zukan Helez za ministra odbrane što je i potvrđeno na Predsjedništvu SDP-a, te Edin Forto za ministra prometa i komunikacija. O tri zamjeničke pozicije koje su pripale strankama osmorke iako ih je šest parlamentarno na državnom nivou, za sada ni riječi. Ni iz osmorke, a ni u Večernjem listu.

Još u četvrtak na novogodišnjoj press konferenciji Vlade KS Forto je potvrdio da je kandidat za premijera Kantona Sarajevo. O ministarskoj poziciji nije se htio izjasniti. Konaković je u jednom od posljednjih intervjua dok nije praktično naglo nestao s medijske scene proteklih nekoliko dana, kazao da je spreman i povući se ako njegovo ime pravi problem osmorci. A svjestan je da pravi. Naša stranka je željela mjesto šefa diplomatije jer su htjeli kandidirati Sabinu Ćudić. No, nakon svih ustupaka koje je NIP pravio, te praktično dva puta omogućio mjesto premijera KS Našoj stranci iako je imala lošiji rezultat od NIP-a, došlo je vrijeme za naplatu. NIP je prvi birao. I to je sva suština politike i novog koncepta kojeg je osmorka obećala. Dakle, ne najbolji ljudi i kadrovi, već ‘pik prvi biram’. Takva politika obit će od glavu i osmorci, ali najviše državi Bosni i Hercegovini.

Kada je prije nekoliko dana Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a i RS, koalicioni partner osmorke ponovo govorio o demilitarizaciji i suprotstavljanju jačanju Oružanih snaga BiH u kojima je i puk Vojske RS, od kandidata za ministra odbrane nismo čuli niti jednu jedinu riječ.

Loptica je ponovo prebačena u dvorište osmorke jer zbog govora Nermina Nikšića, predsjednika SDP-a, o državnoj imovini, koji je valjda mislio da će što ga brže izgovori biti drugačije shvaćen, sve metke nezadovoljstva primio upravo Nikšić. Zasluženo. Kao stranka sa najvećim političkim kapacitetom u osmorci, umjesto da su lokomotiva, SDP izgleda kao vagon koji će iskočiti i povući sve za sobom.

Kada je Sabina Ćudić u jednom intervjuu kazala da su NIP i SDP uzeli veliki zalogaj, i da su i Konaković, a posebno Nikšić spremni na ustupke zbog vlastitih pozicija, nismo slutili da će tako brzo doći na naplatu.

Nema dana da Dodik ne ispali po jednu otrovnu strelicu – bilo da prisvaja državnu imovinu, vrijeđa reisul-ulemu Islamske zajednice u BiH Huseina ef. Kavazovića, prijeti blokadama projekata, ne odriče se 9. januara, opire se NATO putu, ismijava kandidatski status, sve je bliži Rusiji, koordinira korake sa Srbijom, a sve sa strane posmatra osmorka. Da, samo posmatra, jer su se tako dogovorili. Teške teme ostavili su sa strane. Izgleda da je osmorka potpisala i zavjet šutnje, jer kako drugačije objasniti da vas neko udara po glavi, a vi pitate ‘može li još’.

Ako je osmorka sklopila savez, zašto taj savez nije jednim glasom odgovorio Dodiku i poručio mu da su dobili 350.000 glasova i da mu se ima ko suprotstaviti.

Ali ne, lakše je s tim brojem mahati prema SDA koja je sama na državnom nivou osvojila 243.000 glasova i nazivati je gubitničkom strankom i poslati je u opoziciju. Možda SDA jeste za opozicije, ali je veće pitanje da li je osmorka spremna za vlast.

Dosadašnje ponašanje osmorke i prešutna saglasnost na sve Dodikove, pa i Čovićeve planove koji svakim danom postaju sve jasniji, pokazuje da je osmorka zrela za jedno otrežnjenje.

Osmorka je za sada preživjela dva tektonska poremećaja. Prvi put kada Sabina Ćudić (Naša stranka) nije glasala za rukovodstvo Predstavničkog doma PS BiH (Čavara, Zvizdić, Radmanović), a drugi put kada Mia Karamehić Abazović (NIP) nije bila prisutna tokom glasanja za mandatarku za sastav Vijeća ministara BiH Borjanu Krišto (HDZ BiH) koja je dobila 23 glasa što je skoro pa tijesna većina.

Iako je Čović slavodobitno najavljivao kako više neće biti problema sa većinom od sjednice do sjednice i da mu je to najviše smetalo dok su vlast činili sa SDA, čini se da će Čović dobiti još koju bijelu jer je i ova većina promjenljiva. A treći i najvažniji ispit bit će glasanje za novo Vijeće ministara BiH.

Zapravo ključni glasovi su u rukama osmorke kojoj to može biti snažan alat za ispunjavanje obećanja koja su dali. No, pitanje je ima li hrabrosti među osmorkom da se suprotstave planovima dvojca Dodik-Čović koji su podržani i od međunarodne zajednice.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Benjamin nije prijavio šest kutija Marlbora pa dobio 540 eura kazne: Hrvati žestoko kaznili vozača iz Bosne i Hercegovine

Iz Carinske uprave Republike Hrvatske potvrdili su navedeni prekršaj te obrazložili nalog koji je uručen bh. vozaču Redakciji portala Crna-Hronika...

Možda vas zanima i ovo