Nedjelja, 25 srpnja, 2021

SNSD izgubio vlast u Drvaru, opozvana načelnica Dušica Runić

Nemojte propustiti

Odbornici su donijeli i zaključak o formiranju komisije za opoziv načelnice općine, koju čine Jasna Pećanac iz Socijalističke partije, Berislav Bošnjak iz HDZ-a 1990. i Sanda Prpa iz DNS-a.

Većina odbornika Općinskog vijeća Drvar opozvala je danas načelnicu općine Dušicu Runić.

Za opoziv Runićeve glasalo je devet odbornika iz PDP-a, Srpske napredne stranke, DNS-a, Socijalističke partije i HDZ-a 1990.

Kao jedan od razloga za opoziv Runićeve naveli su izostanak komunikacije sa Opštinskim vijećem.

Odbornik Srpske napredne stranke Darko Kajtez optužio je SNSD za izbor Runićeve, a odbornik PDP-a Milan Balaban rekao je kako ona ima “neprihvatljiv stav”.

Odbornici su donijeli i zaključak o formiranju komisije za opoziv načelnice općine, koju čine Jasna Pećanac iz Socijalističke partije, Berislav Bošnjak iz HDZ-a 1990. i Sanda Prpa iz DNS-a.

Runićeva je poručila, nakon što je Općinsko vijeće izglasalo njen opoziv, da to samo može narod da učini, da je riječ o “protivzakonitom postupku i da u rušenju srpskog korpusa u Federaciji BiH pomažu podobni Srbi”.

“Pozitivne promjene u općini Drvar ne pogoduju federalnim i kantonalnim vlastodršcima, pa im u rušenju srpskog korpusa u FBiH pomažu podobni Srbi”, rekla je Runićeva Srni.

Runićeva je pojasnila da je današnje “izglasavanje opoziva” direktno kršenje člana 11. Zakona o izboru, prestanku mandata, opozivu i zamjeni načelnika opština u Federaciji BiH koji jasno definiše izuzetke od opoziva i kaže da se taj postupak ne može voditi u godini predviđenoj za lokalne izbore.

“Narod me izabrao, narod me može i opozvati, a ne devet nelegalnih ruku, među kojima je većina, nažalost, sa biografijama koje mogu biti predmet kriminalističke istrage”, poručila je Runićeva.

Ona je istakla i da je grupa “grabežljivaca” uslovljava da se podnese nacrt budžeta kako bi oni mogli krčmiti obezbijeđena dva miliona KM za kapitalne investicije.

“Meni su povjerenje dali građani Drvara i moja je dužnost da štitim njihove interese i da se borim za održiv Drvar”, rekla je Runićeva.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Jasno i nedvosmisleno negiranje genocida! Dodikov savjetnik potpisao peticiju i najavio ozbiljnije prikupljanje potpisa

Nakon što je visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko nametnuo dopune u Krivičnom zakonu BiH kojima se zabranjuje i...

Možda vas zanima i ovo