Ponedjeljak, 12 travnja, 2021

Socijalne radnice pokušale silom da izvuku dijete iz kuće

Nemojte propustiti

SRBIJA – Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije osudilo je sinoć postupanje radnica Centra za socijalni rad u Blacu prema djeci iz porodice Dačević i pozvalo sve zaposlene u centrima za socijalni rad da u svom radu i postupanju prema djeci budu naročito obazrivi i pažljivi, piše Telegraf.rs.

Dobrobit i zdravlje djece je prioritet svih prioriteta i svi zaposleni u državnim službama, a naročito nadležnim za postupanje prema djeci, moraju biti svjesni toga, istaknuto je u saopćenju Ministarstva.

Dodaje se da će Ministarstvo u okviru svojih nadležnosti, ispitati postupanje radnica Centra za socijalni rad u Blacu i na osnovu toga preduzeti odgovarajuće mjere.

Ministarstvo je uvjereno da je takvo ponašanje radnica Centra za socijalni rad izolovan slučaj i da je rad zaposlenih u institucijama socijalne zaštite isključivo u interesu korisnika.

Iz Centra za socijalni rad u Blacu, 5. marta, došli su da uzmu djevojčicu od 10 godina i dječaka od 13, koji posljednjih godinu dana, od smrti njihove majke, žive sa svojom nepokretnom bakom Ljiljanom D. i o njoj sami brinu. Ljiljana D. je prije 15 dana prijavila svog sina, oca djece, da je dolazio i maltretirao ih.

Kako je navela medijima, otac je znao i ranije da maltretira djecu, a nakon nekoliko njenih prijava, policija je konačno izašla na teren i odredila mu zabranu prilaska.

Nakon toga su, kako je ranije ispričala Ljiljana medijima, došli službenici iz Centra za socijalni rad koji su rekli da će da vode djecu. Dodala je da nikada neće da se odvoji od djece, a i da djeca čitav dan plaču, piše Tanjug.

U međuvremenu Ljiljana je podnijela zahtjev za starateljstvo nad djecom i po zakonu, dok sud ne dodijeli isto, djeca bi trebalo da ostanu gdje jesu.

Pojavio se i snimak na kojem se vidi da su službenice iz Centra za socijalni rad Blace ponovo došle u kuću Dačevića kako bi uzele djecu i to pokušavajući fizički da izvuku jedno od djece iz kuće koje se tome opire.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

“Prstići mog sina su u ranama” Oglasila se majka dječaka kome nisu htjeli dati čokoladicu kad mu je pozlilo zbog dijabetesa

SRBIJA – Htjela sam samo da podignem svijest, da ljudi čuju, prstići mog sina su u ranama, sva djeca...

Možda vas zanima i ovo