Subota, 1 listopada, 2022

Softić: CB BiH najstabilnija državna institucija

Nemojte propustiti

Danas, 11. augusta 2022. godine, obilježavamo 25 godina uspješnog rada Centralne banke Bosne i Hercegovine (CBBiH), tokom kojih je, u složenim i izazovnim okolnostima u Evropi, svijetu i Bosni i Hercegovini, održana monetarna stabilnost zemlje kao jedan od ključnih faktora makroekonomske stabilnosti.

Dosljedno poštujući zakonom i Ustavom BiH dodijeljen mandat, CBBiH provodi aranžman valutnog odbora, održava stabilnost i povjerenje u domaću valutu – konvertibilnu marku, čime doprinosi i održavanju sveukupne finansijske stabilnosti Bosne i Hercegovine.

Svih 25 godina radimo u interesu države, privrede i građana Bosne i Hercegovine. Prošli smo dinamičan put od uspostavljanja jedinstvene bosanskohercegovačke valute, preko reforme platnog prometa i bankarskog sektora, pa sve do brojnih realizovanih projekata sa domaćim i međunarodnim finansijskim institucijama, što nas je etabliralo kao snažnu, profesionalnu i odgovornu instituciju.

„Činjenica da CBBiH slovi za najstabilniju i jednu od najuspješnijih institucija je priznanje za sve što smo učinili u proteklih 25 godina, ali i obaveze da postojeće standarde stalno unapređujemo. Uspješna realizacija svih zadataka i aktivnosti ne bi bila moguća bez maksimalne profesionalnosti i angažmana svih članova naše institucije“, izjavio je guverner CBBiH dr. Senad Softić povodom obilježavanja 25. godišnjice CBBiH.

CBBiH je i od strane relevatnih domaćih i međunarodnih organizacija prepoznata kao institucija s visokim kredibilitetom koja kontinuirano usklađuje svoje poslovanje s najboljim svjetskim praksama centralnog bankarstva.

Interesantno za vas

Izdvajamo

CIK BiH ukinuo akreditacije za 52 posmatrača zbog nepravilnosti

Akreditacije za 52 posmatrača su ukinute jer su imenovani u članstvo biračkog odbora. Centralna izborna komisija održala je danas 55....

Možda vas zanima i ovo