Utorak, 28 rujna, 2021

Šokantan snimak kruži društvenim mrežama: Za ilegalni prelazak državne granice potrebno je 5 minuta i 46 sekundi

Nemojte propustiti

Granična policija BiH ne komentariše medijske napise koji su zasnovani na informacijama tipa rekla-kazala, kao ni video i foto uratke dvojbene vjerodostojnosti, kazao je savjetnik direktora Granične policije BiH Svevlad Hofman kada su ga novinari Oslobođenja pitali za komentar Žurnalovog teksta o ilegalnom prelasku migranata preko Drine, uz pomoć srbijanske policije.

Na taj način Granična policija BiH građanima ponovo poručuje da ne vjeruju svojim očima, a kamoli novinarima, izvještava Žurnal.

Slično se desilo u slučaju migranata koje je slovenska policija readmisijom vratila u Hrvatsku, a Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Hrvatske nelegalno preko šuma prebacilo u Bosnu i Hercegovinu. Javnost je uvjeravana da to nije istina iako je Ministarstvo unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona ali i Granična policija BiH zvanično registrovala ove događaje.

Ovakva praksa Granične policije BiH, tačnije direktora Zorana Galića, traje od početka migrantske krize. Podsjetit ćemo samo na incident od prošle godine, kada je u svom zvaničnom izvještaju direktor Galić naveo da su bh. graničari vidjeli kako hrvatski policajci usmjeravaju migrante prema teritoriji BiH, te da je o svemu obavješteno Tužilaštvo BiH. Vlastite navode, samo mjesec dana kasnije, Galić je u hrvatskim medijima nazvao „izmišljotinama“.

Stoga ne treba da iznenađuju reakcije Galićevog savjetnika Hofmana na Žurnalov tekst i video snimke koje smo načinili petog septembra na istočnoj granici BiH.

Objavljujemo kompletan video materijal koji posjedujemo, u sirovoj formi, bez montaže ili bilo kakvog uređivanja. Ne vjerujemo da će i u ovom slučaju snimci biti dovoljno “vjerodostojni” za savjetnika Hofmana i njegovog direktora. Ipak, objavljujemo ih u interesu javnosti.

Na prvom snimku u 16:20, nekoliko trenutaka prije prolaska voza pored rijeke Drine u Srbiji, osoba do tada skrivena u adi na bosanskoj obali Drine, izlazi iz žbunja i prelazi na teritoriju Srbije.

U 16 sati i 34 minute pojavljuju se pripadnici srbijanske policije koji usmjeravaju migrante prema mjestu gdje je osoba sa prvog videa prešla na teritoriju Srbije.

U 16 sati i 51 minutu pojavljuju se policajci sa grupom migranata.

Kompletan video snimak koji objavljujemo traje pet minuta i 46 sekundi. Tačno toliko trebalo je migrantima da pređu iz Srbije u Bosnu i Hercegovinu.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Šarović oštro reagovao: SNSD neslavno kapitulirao, glasanjem u Vijeću ministara priznali i Schmidta

- Glasanjem na sjednici Vijeća ministara praktično su i priznali Schmidta kao visokog predstavnika - zaključio je Mirko Šarović. Predsjednik...

Možda vas zanima i ovo