Subota, 24 rujna, 2022

Supruga preminulog dr. Pašagića: ‘Molio je Sebiju da mu spasi život’! Izetbegović: Plasiraju se neistine

Nemojte propustiti

Elna Pašagić, supruga dr. Šefika Pašagića, preminulog epidemiologa, prvog ljekara u BiH koji je preminuo od koronavirusa, u ispovijesti za „Dnevni avaz“ ispričala je šokantne detalje iz njegovog posljednjeg dana u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS).

Između ostalog, Elna Pašagić je u današnjem izdanju Dnevnog avaza dala izjave u kojima tvrdi da je njen suprug 1. aprila primljen na Podhrastove, a da je “tek 3. aprila počeo primati terapiju za koji su oni smatrali da mu je potrebna”. Pašagić tvrdi da ništa nije poduzeto na utvrđivanju činjenica o smrti njenog supruga te da je “niko nije pozvao ni pitao za djecu, kojih je ostalo četvero”.

– Imam njegov mobitel kod sebe. Tužilaštvo KS nikada nije uzelo taj mobitel da pogleda, a tu ima prepiska mog supruga i Sebije Izetbegović. Ona mu je pisala poruke u smislu: Mi imamo sve u Kliničkom centru, ništa se ne sekiraj. Onda je drugu poruku napisala na dan kad je preminuo: “Šta bi ti htio?” On je samo napisao: “Molim te, kolegice Seko, molim te, molim te, pomozi, ja umirem, a znaš da kod kuće imam četvero djece”. Ona mu je napisala: “Šta bi ti to htio, da ti žena legne pored tebe i da te njeguje?”. Onda je on na to napisao: “Vjeruj mi, znaš kakva sam osoba. Šest sati imam temperaturu, a niko mi nije ušao u sobu, molim te, vjeruj mi”. To joj je posljednje napisao, a ona mu je na to odgovorila: “Znamo mi šta radimo, budi strpljiv, ne može se ulaziti svakih šest sati u izolatorij” – navodi su Elne Pašagić, kako ju je citirao Avaz u današnjem izdanju.

– Kad je primljen u Podhrastove, tad je ukupno bilo sedmero pacijenata u tom izolatoriju. I zamislite da neko tad kaže da se ne može svakih šest sati ulaziti u izolatorij – navela je Elna Pašagić, prenosi Avaz.

Ona tvrdi i da je svu dokumentaciju, uključujući i poruke između njenog supruga i prof. dr. Sebije Izetbegović, generalne direktorice KCUS-a, predala Tužilaštvu KS koje je, prema njenim riječima, “trebalo uraditi medicinsko vještačenje, da se vidi je li na vrijeme dobio terepaiju i je li ona bila adekvatna”. Pašagić u Avazu tvrdi da se ta provjera nije dogodila i da je “sve zataškano”.

Dr. Izetbegović: Plasiraju se neistine

Prof. dr. Izetbegović, kaže da se od smrti dr. Pašagića u javnosti plasiraju neistine te da će podnijeti tužbe u ovom slučaju.

– Dr. Pašagić i ja se poznajemo iz studentskih dana, ali se kasnije nismo intenzivno družili. Pašagić je bio moj kolega. Ponekad smo se čuli u vezi s mogućnošću izrade njegovog doktorata. Zanimao se oko sprečavanja intrahospitalnih infekcija i mogućnosti da mu pomognem u izradi doktorske disertacije. U jednom od takvih razgovora mi je rekao da ima dva sina. Rekao mi je da je bio jako bolestan na rođendan 18. marta 2020, ali je, kako mi je pričao: “Išao na proslavu koju je Elna za mene organizovala, da je ne razočaram”. Istog dana sam mu rekla da se testira, na šta mi je rekao: “Sekice moja, ne širi se korona takvom brzinom, čuvam se ja”. To je razgovor koji smo vodili, a iz prepiske koju smo kasnije imali i koju sam, nažalost, zbog svega što se plasira u medijima, prinuđena javnosti dati na uvid, vidi se kako smo komunicirali i na koji način mi se obraćao – kazala je Izetbegović za Faktor, dodajući da će biti prinuđena podnijeti tužbu protiv Dnevnog avaza i u ovom slučaju jer posjeduje prepisku s Pašagićem, kao i njegove nalaze te ostalu dokumentaciju u vezi s liječenjem, a iz koje se možu utvrditi sve činjenice u vezi s ovim slučajem.

– Ukoliko je Elna Pašagić zaista izgovorila to što je Avaz prenio, nažalost, bit ću primorana da je tužim – kaže Izetbegović.

Napominje da su odmah nakon Pašagićeve smrti, već sutradan, u medijima počele spekulacije te da je zbog toga tog dana i arhivirala svu prepisku sa preminulim kolegom.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Željko Komšić otvoreno: “Ono što će uraditi Christian Schmidt ovisi od rezultata izbora, njegov potez će ići u tom pravcu”

- Njegov potez će ići u tom pravcu da pojača podjelu zemlje ili da odustane od tog plana -...

Možda vas zanima i ovo