Četvrtak, 6 svibnja, 2021

Šokantni podaci: Evropljani dnevno ušmrču 356 kilograma kokaina

Nemojte propustiti

Evropljani dnevno ušmrču 356  kilograma kokaina, pokazala je uporedna analiza otpadnih voda u 11 evropskigh gradova, a koju je radilo nekoliko nacionalnih instituta.

Foto: IlustracijaIstraživanje je uključivalo analizu odabranih urinarnih biomarkera kokaina, amfetamina, ekstazija, metamfetamina i marihuane u neobrađenoj komunalnoj otpadnoj vodi i podatke o njihovoom dnevnog unosa u kanalizacioni sistem tokom sedam uzastopnih dana.

Jedinsteva naučna saradnja ukazala je na važne činjenice o potrošnji droga u Evropi, prenose mediji. Norveški institut za istraživanje voda iz Osla i Institut Mario Negri iz Milana bili su inicijatori ovog istraživanja, u kojem je učestvovalo 13 naučnih ustanova iz 11 evropskih zemalja.

Rezultati ovog istraživanja pokazali su da “travu” najviše puše u Holandiji i Španiji. Ukupna dnevna potrošnja kokaina u Evropi procijenjena je na 356 kilograma, što prema procjeni Organizacije UN za droge i kriminal (UNODC) predstavlja 10 do 15 odsto ukupne svjetske potrošnje.

 

(Bh-index/ONASA)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

U RS-u zabrinuti zbog dolaska američke vojne mašinerije u BiH: Dodik je rekao da neće biti NATO vježbi, neka to ispuni

Demokratski narodni savez poziva člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika da ispuni svoje predizborno obećanje i povuče svoju saglasnost na...

Možda vas zanima i ovo