Četvrtak, 26 svibnja, 2022

Šokantni podaci: Evropljani dnevno ušmrču 356 kilograma kokaina

Nemojte propustiti

Evropljani dnevno ušmrču 356  kilograma kokaina, pokazala je uporedna analiza otpadnih voda u 11 evropskigh gradova, a koju je radilo nekoliko nacionalnih instituta.

Foto: IlustracijaIstraživanje je uključivalo analizu odabranih urinarnih biomarkera kokaina, amfetamina, ekstazija, metamfetamina i marihuane u neobrađenoj komunalnoj otpadnoj vodi i podatke o njihovoom dnevnog unosa u kanalizacioni sistem tokom sedam uzastopnih dana.

Jedinsteva naučna saradnja ukazala je na važne činjenice o potrošnji droga u Evropi, prenose mediji. Norveški institut za istraživanje voda iz Osla i Institut Mario Negri iz Milana bili su inicijatori ovog istraživanja, u kojem je učestvovalo 13 naučnih ustanova iz 11 evropskih zemalja.

Rezultati ovog istraživanja pokazali su da “travu” najviše puše u Holandiji i Španiji. Ukupna dnevna potrošnja kokaina u Evropi procijenjena je na 356 kilograma, što prema procjeni Organizacije UN za droge i kriminal (UNODC) predstavlja 10 do 15 odsto ukupne svjetske potrošnje.

 

(Bh-index/ONASA)

Više s weba

Interesantno za vas

Izdvajamo

Schmidt o mogućem ratu na Balkanu: ‘Mnogi strahuju, zabrinjava me jedna stvar’

Rusija razvija “potencijal za destrukciju” na Balkanu, što bi moglo destabilizirati zemlje u ovoj regiji, upozorio je visoki predstavnik...

Možda vas zanima i ovo