Četvrtak, 20 siječnja, 2022

Šokantno: Krali bakarni krov s turbeta djevojčice poginule u ratu

Nemojte propustiti

Na mezarju u sarajevskom naselju Sedrenik policijska patrola uhvatila je na djelu dvojicu kradljivaca koji su s turbeta rahmetli Amine Bojadži, 14-godišnje djevojčice koju je ubila agresorska granata 1992. godine, pokušavali skinuti bakarne dijelove.

Amidža Abdulah pored Amininog turbet
Amidža Abdulah pored Amininog turbet

Kako saznaje “Dnevni avaz“, dvojica lopova, Vanja Alić (28) i Zijad Balović (26), pod okriljem noći ušli su na mezarje te su se popeli na turbe, odakle su počeli otkidati bakarne dijelove.

Alić i Balović su uspjeli otkinuti pola krova kada ih je iznenadila policijska patrola. Policajci su ih uhapsili te su zadržani 24 sata u prostorijama MUP-a Kantona Sarajevo, gdje su i saslušani.

Novinarska ekipa jučer je u blizini mezarja zatekla Abdulaha, amidžu poginule djevojčice čije turbe su lopovi oskrnavili. Stajao je pored ograde tužno gledajući u turbe pored koga se nalaze mezari i njegove dvojice sinova, koji su kao šehidi položili živote za odbranu BiH.

– Porodica je u šoku. Pa zar ni naši šehidi ne mogu u mezaru biti mirni. Ljudi su izgubili i onu malu trunku morala koju su nekada imali. Nemaju poštovanja ni prema mrtvima, kako će ga imati prema živima. Kada sam krenuo da prospem smeće, prolazio sam pored mezarja i primijetio da je turbe oštećeno. Pozvao sam policiju, a oni su mi kazali da su lopovi uhapšeni – kazao nam je Abdulah, ne skidajući pogled s turbeta, piše Avaz

Aminini roditelji su odselili u Austriju nakon rata. Kako saznajemo, nikada nisu prežalili gubitak svoje ljubimice, a vijest da je oskrnavljeno njeno turbe ponovo im je otvorila stare rane.

(Bh-index)

Više s weba

Izdvajamo

Samantha Power doputovala u Bosnu i Hercegovinu

Da je doputovala u BiH, sama je potvrdila Power na svom Twitteru. Samantha Power, administratorica Američke agencije za međunarodni razvoj,...

Možda vas zanima i ovo