Četvrtak, 29 srpnja, 2021

Solak: Nema bojazni od poplava, moguće bujične vode

Nemojte propustiti

U susjednoj Hrvatskoj izdate su naredbe za varednu odbranu od poplava, a u samo četiri dana u Zagrebu je nadmašena prosječna mjesečna količina kiše za cijeli mjesec maj, javlja Patria.

I u BiH je zbog obilnih padavina izdato narandžasto upozorenje, a padat će i do 60 litara po metru. Međutim, opsatnosti od izlijevanja rijeka i poplava za sada nema. Ovo je za Patriju potvrdio Fahrudin Solak, direktor Federalne uprave civilne zaštite.

– Mi smo u stalnom kontakstu s Agencijom za vode i našim meteorolozima. Za sada nema nagovještaja da može doći neka velika količina vode koja bi iziskivala vanredne odbrane od poplava, kaže Solak.

On, pak, napominje da ova količina padavina trenutno ne može ugroziti niti jedan od naših vodotoka, ali da su moguće bujične vode.

– Sve to prate lokalne Civine zaštite, ali nema straha od nekih velikih katastrofa, ističe Solak.

Inače, u drugoj polovini dana se očekuju pljuskovi u većem dijelu zemlje, moguća je i grmljavina. Poslije podne i noći na ponedjeljak u Bosni će biti i jačih padavina, kažu iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Od ovog vikenda nova pravila za ulazak u Njemačku?

"Pojačanim putovanjem rizikuje se da se taj trend preokrene”, navodi se u dokumentu Ministarstva. Svi putnici koji dolaze u Njemačku...

Možda vas zanima i ovo