Petak, 5 ožujka, 2021

Šoping groznica u BiH i život po najnižoj cijeni: Na drugi svijet se nosi samo jedan čaršaf, snižene krpice neće trebati

Nemojte propustiti

Policija od danas pojačano kontrolira poštivanje mjera, kazne i do 1.500 KM

Ministar MUP-a KS Admir Katica je pozvao građane da od danas poštuju naredbe i upozorenja policijskih službenika i da...

Čerkez upravo saopštio: Situacija je izuzetno loša; Nekoliko dana nas dijeli od lockdowna

Goran Čerkez ističe da zdravstveni sistem nije nikad bio u težoj situaciji i da je veliki broj oboljelih među...

Forto predstavio nove mjere: Zbog pogoršane epidmiološke situacije uvode se Covid redari, produžuje se period trajanja izolacije na 14 dana

Zaključkom Vlade KS je zatraženo donošenje mjere kojom će svaka osoba koja ulazi u BiH biti obavezna posjedovati PCR...

Meteorolog Sladić najavio dolazak snijega u BiH: Evo kada i gdje će padati

Nedim Sladić, meteorolog, rekao je za medije da će predstojeća promjena vremena u Bosni i Hercegovini biti kratkotrajna. Kako...

Kada su se jučer društvenim mrežama proširile fotografije redova dugih stotine metara, bez distance i poštovanja preporuka stručnjaci su uputili apel, zavapili da tako ne treba, zaprijetili da će biti haos za famozne dvije sedmice i kupovina se nastavila.

“Kada vidiš nekoga u novim farmerkama bježi glavom bez obzira”, jedan je od genijalnih statusa na društvenim mrežama kojim se jučer opisivalo opsadno stanje u tržnim centrima u BiH. Crni Petak je šoping ‘praznik’ koji se službeno održava dan nakon američkog Dana zahvalnosti, te ga obilježavaju ogromni popusti i akcijske ponude tokom vikenda.

Globalni trend nije zaobišao Bosnu i Hercegovinu i iz godine u godinu broj kupaca u bh. tržnim centrima tokom Crnog Petka je rastao. Narodu se dopalo da omiljene krpice kupi po znatno nižoj cijeni. No, niko se nije nadao da im se dopalo toliko da bi zbog 40% popusta rizikovali i svoj život, piše Oslobođenje.

Kada su se jučer društvenim mrežama proširile fotografije redova dugih stotine metara, bez distance i poštovanja preporuka stručnjaci su uputili apel, zavapili da tako ne treba, zaprijetili da će biti haos za famozne dvije sedmice i kupovina se nastavila.

Pored opće poznate činjenice da među nama živi veliki broj onih u čijim glavama korona virus ne predstavlja posebnu opasnost i jučer smo još jednom spoznali gdje to po pitanju pandemije škripi. Umjesto da su krizni štabovi reagovali brzom intervencijom policije koja bi masu poslala kući jer kapaciteta u bolnicama je sve manje, jer zemlja smo sa ponajvećim brojem mrtvih po glavi stanovnika, jer markirana krpica se može kupiti i online.

U SAD-u se kako prenosi CNBC broj online kupovina tokom Crnog Petka ove godine uvećao za 30%, Amerikanci su tokom jučerašnjeg dana potrošili više od 9 milijardi dolara i po svim statistikama ovaj je Crni Petak u online svijetu dao najbolje rezultate, pandemija je učinila svoje i ljudi u zapadnim zemljama koji imaju razvijenu naviku online šopingovanja uradili su logičnu stvar. Taj globalni trend Bosanci i Hercegovci nisu prihvatili ako je suditi po redovima ispred prodavnica. Statistike su i kod nas sigurno porasle ali i dalje smo digitalno onesviješten narod, narod koji nema povjerenja, sigurnosti ali ni znanja da kupuje na internetu.

BiH je jedina zemlja u regionu koja nema zakon o online trgovini. Kompletna oblast online trgovine u BiH regulisana je tek sa dva člana entitetskih zakona, što u prevodu znači da se online trgovinom kod nas može baviti ko god i kako god hoće. Takav neuređen sistem rezultira izuzetno lošim uslugama za potrošače koji u našoj zemlji imaju traume od online šopinga, umjesto brzog, jednostavnog, jeftinijeg načina za kupovinu.

Na društvenim mrežama možete nabaviti sve i svašta, nude vam se odjevni predmeti, parfemi, kule i gradovi, no, niko vam ne garantira da ćete ako naručite narandžastu majicu, a dobijete crne farmerke, moći vratiti svoj novac. Oni koji su se na takav način opekli iz praktičnih su razloga odustali od internet kupovine i ti su jučer svoju želju za šopingom ostvarili gužvajući se u redovima ispred prodavnica. To nepovjerenje koštat će neke i života, njih ili članove njihovih porodica.

Od septembra sistem puca pod naletom virusa, bio je klaster Neum, bile su kafane i noćni klubovi, divlji koncerti i razuzdani partiji, bili su predizborni skupovi i evo sad šoping praznici. Svi ti, moderno rečeno, virus boosteri imaju nešto zajedničko. Dešavali su se i odigravali jer su dopušteni, jer se neko nije potrudio da ih zaustavi, jer nekome nije bilo u interesu da ih nema. Inspekcija je najveći tržni centar u Sarajevu za kršenje pandemiskih propisa kaznila sa 3500 KM i tu se priča o ludom šopingovanju završava. Nažalost počinje nova o zarazi, bolesti i smrti. Možda je mogla biti i spriječena da se neko potrudio promovisati online način kupovine i osigurati potrošače. Pored toga što država zbog svog nemara u toj sferi gubi milione maraka neplaćenih poreza još jednom smo se uvjerili da je život bh. građana onaj po najnižoj cijeni.

Na drugi svijet se nosi samo jedan čaršaf, snižene krpice neće trebati, piše oslobođenje.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Stanivuković zadaje novi udarac Dodiku: „Ovo je samo mali dio kriminalnih radnji koji ćemo predstaviti…“

Novi gradonačelnik Banje Luke Draško Stanivuković imao je jučer prvi sastanak sa premijerom tog bh. entiteta Radovanom Viškovićem. Višković je...

Možda vas zanima i ovo