Subota, 27 studenoga, 2021

Sorensen: Održavanje izbora ni po koju cijenu ne bi trebalo dovesti u pitanje

Nemojte propustiti

Arhiv
Arhiv

Uoči sjednice Predstavničkog doma Bosne i Hercegovine zakazane za četvrtak, i nakon sastanka sa članovima Centralne izborne komisije BiH, šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH ambasador Peter Sorensen istakao je u izjavi za Fenu važnost izmjena Izbornog zakona BiH.

– Provedba odluke Ustavnog suda o usklađivanju Izbornog zakona i Zakona o teritorijalnoj organizaciji Republike Srpske je od vitalnog značaja. Apelujemo na parlament BiH da bez odgađanja usvoji relevantne amandmane. Ovo je apsolutno neophodan uvjet da bi Centralna izborna komisija mogla raspisati izbore na vrijeme i Evropska unija daje punu podršku Centralnoj izbornoj komisiji. Održavanje općih izbora ni po koju cijenu ne bi trebalo biti dovedeno u pitanje – poručio je Sorensen.

Naglasio je da je potrebno hitno provođenje odluke Ustavnog suda BiH, što bi osiguralo raspisivanje izbora od Centralne izborne komisije, a to je jedna u nizu drugih hitnih izmjena Izbornog zakona koje su zahtijevane od bh. institucija i lidera, posebno kad je riječ o provođenju presude Evropskog suda za ljudska prava u slučaju “Sejdić i Finci protiv Bosne i Hercegovine”.

(Fena)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Svjedok napada na Kosovu otkrio stravične detalje krvavog pohoda: Ovo su najmlađe žrtve iz autobusa smrti

KOSOVO - Društvenim mrežama šire se emotivni oproštaji od najmlađih žrtava krvavog pohoda na Kosovu, a pojavile su se...

Možda vas zanima i ovo