Srijeda, 8 prosinca, 2021

Sorensen: Ozbiljno shvatiti izvještaj EP o BiH

Nemojte propustiti

Arhiv
Arhiv

Specijalni predstavnik Evropske unije u Bosni i Hercegovini Peter Sorensen kazao je da se Izvještaj o BiH koji je podnijela njemačka zastupnica Doris Pack, a koji je Komitet za vanjske poslove Evropskog parlamenta podržao, mora ozbiljno shvatiti.

Pack je ranije kazala da EU očekuje hitnu borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala, upozorila je i da se mora izmijeniti Izborni zakon BiH te riješiti pitanje presude “Sejdić-Finci”, ali da Beograd treba reći Banjoj Luci da se postojanje Republike Srpske ne dovodi u pitanje, ali da taj entitet postoji samo kao dio države BiH.

– Izvještaj treba ozbiljno čitati. Evropski parlament je veoma važan faktor u vanjskoj politici Evropske unije. Znam kakvi su stavovi zastupnice Pack te ih stoga ne trebam zasebno komentirati. U svakoj sličnoj situaciji ono što je u izvještajima treba se tretirati vrlo ozbiljno – ističe Sorensen.

Govoreći o izborima koji bi trebali biti održani u oktobru, Sorensen je kazao da je nakon uspješnog razgovora sa članovima Centralne izborne komisije (CIK) BiH poručio da su izbori potrebni, te je stoga pozvao parlament BiH i političke stranke da urade ono što je neophodno da bi izbori bili održani, te je izrazio nadu da će se to dogoditi.

Prokomentirao je i posljednji sastanak bh. političkih lidera s evropskim komesarom za proširenje Štefanom Fueleom kazavši da je jasno na kojem stanovištu stoje politički lideri, ali je naglasio da se pitanje implementacije presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetu „Sejdić i Finci protiv BiH“ mora riješiti.

– Tu smo da pomognemo, ali politički lideri ovo pitanje trebaju riješiti – zaključio je Sorensen.

(Fena)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

U Washingtonu se sastali Denis Zvizdić i Matthew Palmer

"Saglasili smo se da u izmjenama izbornog zakona treba naći demokratsku ravnotežu kolektivnog i individualnog, uz obavezno jačanje integriteta...

Možda vas zanima i ovo