Petak, 15 listopada, 2021

Sorensen: Svako dijete ima pravo na obrazovanje i najbolju moguću njegu

Nemojte propustiti

Arhiv
Arhiv

Šef Delegacije Evropske unije u BiH i specijalni predstavnik Evropske unije ambasodor Peter Sorensen posjetio je danas Javnu ustanovu “Mjedenica” u Sarajevu i informirao se o detaljima rada Udruženja EDUS – Edukacija za sve.

Na pres-konferenciji tim povodom Sorensen je istaknuo kvalitet njihovog rada i nivo stručnosti kadra koji radi s djecom s poteškoćama u razvoju, te precizirao da je EU, zajedno s partnerima iz UNICEF-a, UNDP-a i USAID-a, određena sredstva usmjeravala da pomognu program EDUS.

– Vjerujemo da je to dobar način da se u BiH, odnosno u društvu poput ovoga, pomognu oni koji su najslabiji. Radi se o tome da svako dijete ima pravo na obrazovanje i najbolju moguću njegu koja im se može pružiti – kazao je Sorensen i istaknuo značaj rane intervencije za djecu s poteškoćama u razvoju.

EDUS-ov napredni obrazovni program za djecu s razvojnim teškoćama, koji traje već četvrtu školsku godinu, dosad je najvećim dijelom finansirala Evropska unija, iz sredstava Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA), a putem projekata koje provodi UNDP i UNICEF.

Direktorica EDUS-a Nirvana Pištoljević kaže da, zahvaljujući spomenutoj podršci, svakodnevno rade sa 68-oro djece u učionicama u Zavodu “Mjedenica” koji su im partneri u tom projektu.

Istaknula je da znanja prenose i na zaposlenike domova zdravlja i centara za rani rast i razvoj širom BiH te za narednu godinu najavila niz aktivnosti za unapređenje sistema ranog rasta i razvoja uz pomoć EDUS-ovog kadra.

– Postojimo zahvaljujući donatorima koji su nas danas i posjetili, ali je tužno to što država ne stoji iza nas. Ova djeca imaju obrazovanje zato što jedna nevladina organizacija, koju su prepoznali EU, UNICEF i UNDP, postoji i danas – kazala je.

Istaknula je da ta djeca treba da budu ravnopravni sudionici u društvu i imaju ista prava kao i druga djeca.

Dosad je servise EDUS-ovog programa koristilo 250-oro djece, a svakodnevni multidisciplinarni tretman u trajanju od 15 do 23 sata sedmično, dobivalo je više od 170 djece.

Educirani su i roditelji djece, a direktnim radom i stručnjaci- edukatori – rehabilitatori, logopedi, pedagozi, psiholozi, fizioterapeuti i socijalni radnici.

Cilj je da se, koristeći se principima rane intervencije i napredne naučne prakse, što više djece osposobi za uključivanje u redovnu nastavu i bez pomoći asistenata, a svi dobiju mogućnost da ostvare puni potencijal.

Današnja posjeta organizirana je u povodu Svjetskog dana autizma (2. april), a u pratnji ambasadora Sorensena bile su i zamjenica rezidentnog predstavnika UNDP-a u BiH Zahira Virani i Anne Claire Dufay, zamjenica predstavnice UNICEF-a u BiH.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Iz tri elektroprivrede poručuju: Struja neće poskupjeti za domaćinstva

O najavi poskupljenja električne energije oglasila se i Regulatorna komisija za energiju u Federaciji Bosne i Hercegovine. Iako Regulatorne...

Možda vas zanima i ovo