Subota, 4 veljače, 2023

Sovjetski ratni veteran pronađen u Afganistanu nakon 33 godine

Nemojte propustiti

Još 264 sovjetska vojnika smatraju se nestalima u Afganistanu, pola njih su Rusi

sovjetski-veteranOtkriveno je gdje se nalazi sovjetski vojnik koji je nestao prije 33 godine u Afganistanu. Ranjen je 1980. godine, a spasili su ga lokalci i od tada živi s njima i proučava ljekovite biljke, javlja BBC.

Stotine sovjetskih vojnika se smatraju nestalim

Još 264 sovjetska vojnika smatraju se nestalima u Afganistanu, pola njih su Rusi. U prvom desetljeću, nakon što su se Sovjeti povukli 1989., pronađeno je 29 nestalih vojnika. Od njih se 22 odlučilo vratiti kući, a sedam ih je ostalo u Afganistanu.

Njihova je sudbina do danas nepoznata, a pretpostavlja se da su se oženili Afganistankama i ostali živjeti u Afganistanu ili da su otišli u Pakistan. Oni se vode kao nestali u borbenim operacijama, a za njihovu se sudbinu zainteresirala organizacija Odbor ratnih veterana, čiji je predsjednik Aleksandar Lavrentijev nedavno došao u Kabul i uz pomoć tamošnjeg ruskog veleposlanika zatražio pomoć od svih koji znaju nešto o bivšim pripadnicima sovjetske vojske.

Blizu 15.000 pripadnika Crvene armije i više od milion Afganistanaca ubijeno je tokom decenijskog sukoba između Kabula, koji je podržavao Sovjetsku vladu i mudžahedina koje su naoružavali Zapad i susjedne islamske zemlje.

(Bh-index)

Interesantno za vas

Izdvajamo

Izetbegović: Vidjet ćemo šta će ostati od trojke, bez SDA se ne može praviti Vlada FBiH

"Mi nismo za tri decenije izgubili povjerenja i ugleda kao oni za tri mjeseca", kazao je Izetbegović. "SDA je mogla...

Možda vas zanima i ovo