Ponedjeljak, 27 ožujka, 2023

SP 2018: Rusi će za Svjetsko fudbalsko prvenstvo potrošiti 15,5 milijardi eura

Nemojte propustiti

Ruski dnevnik “Vedomosti” piše da će Rusija potrošiti više od 100 milijardi rubalja, odnosno oko 2,3 milijarde eura, za izgradnju sedam stadiona, od ukupno njih 12 na kojima će se igrati utakmice Svjetskog fudbalskog prvenstva 2018. godine.

Također, Rusija će potrošiti ukupno 15,5 milijardi eura za organizaciju Svjetskog prvenstva 2018. godine, što je gotovo dvostruko veći proračun od onoga kojeg je 2010. godine najavio tadašnji premijer Rusije Vladimir Putin.

Ruska vlada je angažovala javnu kompaniju “Sport Engineering” za izgradnju novih stadiona u Volgograda, Nižni-Novgorodu, Samaru, Saransku, Kaliningradu, Rostovu na Donu, te za rekonstrukciju stadiona u Jekaterinburgu.

fudbal1Svi stadioni na kojim će se igrati utakmice Mundijela 2018. godine će imati kapacitet od 45.000 mjesta. Također, pet drugih stadiona za SP nalaze se u Moskvi, Sankt Peterburgu, Sočiju i Kazanu i neki od njih su već spremni za veliku fudbalsku smotru.

Prema pisanju ruskih medija, stadion Lužniki u Moskvi, na kojem će se igrati prva utakmica prvenstva i finale, bit će rekonstruiran u narednom periodu. Osim za stadione, ekonomska ulaganja su predviđena za izgradnju zračnih luka i hotela, kao i za poboljšanje saobraćajne infrastrukture.

(Vijesti.ba)

Interesantno za vas

Izdvajamo

Loša partija u Bratislavi: Zmajevi poraženi od Slovačke

Reprezentacija Slovačke večeras je savladala Bosnu i Hercegovinu u susretu drugog kola kvalifikacija za Evropsko prvenstvo. Može se reći...

Možda vas zanima i ovo