Utorak, 22 lipnja, 2021

Spalinska: Presuda Perišiću je prva za koju Tužilaštvo traži ponovno razmatranje

Nemojte propustiti

Momčilo Perišić
Momčilo Perišić

Ovo je prvi put da je Tužilaštvo Haškog tribunala zatražilo ponovno razmatranje prethodno donesene presude – izjavila je za Agenciju Fena glasnogovornica Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju Magdalena Spalinska u povodu podneska koje je Tužilaštvo podnijelo Žalbenom vijeću za ponovno razmatranje ranije izrečene oslobađajuće presude bivšem načelniku Generalštaba Vojske Jugoslavije Momčilu Perišiću.

Odgovarajući na upit Fene o dosadašnjoj praksi Haškog tribunala u vezi s podnescima za ponovno razmatranje ranije izrečenih presuda rekla je da je bilo takvih podnesaka, ali nijedan nije bio odobren.

Na pitanje Fene kad bi Žalbeno vijeće, u kojem roku, moglo donijeti odluku po zahtijevu Tužilaštva za ponovno razmatranje oslobađajuće presude Momčilu Perišiću, Spalinska je rekla da će se taj podnesak tretirati kao bilo koji drugi, a odluka u vezi s ovim zahtjevom bit će donesena u dogledno vrijeme.

– U slučaju da zahtjev za ponovno razmatranje bude odobren, razmatrat će ga Žalbeno vijeće u predmetu Perišić – rekla je Spalinska.

Tužilaštvo je prije dva dana podnijelo zahtjev Žalbenom vijeću Međunarodnog suda u kojem traži da ono ponovo razmotri svoju odluku o oslobađanju bivšeg načelnika Generalštaba Vojske Jugoslavije Momčila Perišića optužbi za pomaganje i podržavanje zločina počinjenih u Sarajevu i Srebrenici od 1993. do 1995. godine.

– To što je Tužilaštvo nakon pažljivog razmatranja dostavilo ovaj zahtjev direktna je posljedica presude u predmetu Nikola Šainović, koja je donesena 23. januara 2014. godine. U toj presudi Žalbeno vijeće Međunarodnog suda je nedvosmisleno poništilo pogrešan zaključak iz drugostepene presude u predmetu Perišić prema kojem je “konkretna usmjerenost” element odgovornosti za pomaganje i podržavanje. Upravo na tom uvjetu “konkretne usmjerenosti” Žalbeno vijeće je ukinulo osuđujuće presude Pretresnog vijeća za pomaganje i podržavanje i Perišić je u žalbenom postupku pogrešno oslobođen- izjavio je tužilac Haškog tribunala Serge Brammertz.

Ponovno razmatranje je vanredna mjera za koju tužilac Serge Brammertz kaže da je to “mjera na kojoj moramo insistirati”.

(Fena)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Turković i Kurz u Beču: Najavljeno milion vakcina za Zapadni Balkan

- Kancelaru sam rekla da smo zahvalni smo što se ta saradnja nastavlja, jer se i borba protiv pandemije...

Možda vas zanima i ovo