Petak, 21 siječnja, 2022

Španija: 26 osoba povrijeđeno u protestima uposlenika javne uprave

Nemojte propustiti

Sedam demonstrata uhapšeno zbog kamenovanja policijsih službenika

Protesti uposlenika javne uprave, organoizovani u 80 španskih gradova, završili su sukobom demonstrata i policije u kojem je povrijeđeno 26, a uhapšeno sedam izgrednika.

Više stotina hiljada demonstranata, okupljenih na Trgu Sol u Madridu, blokirali su saobraćaj, te nastavili sa protestima, a nakon što su zašli duboko u noć, došlo je i do sukoba između protestanata i policije.

Poneke nasilne grupe počele su da pale kante za smeće te da bacaju kamenje na policiju, a nakon što je policija pokušala da interveniše, demonstranti su počeli da bježe ulicama. U sukobima je ranjeno 26 osoba od kojih i jedan policajac. Ranjeni policajac i šest protestanata zadržani su u bolnici na liječenju, dok je ostalima pomoć ukazana na licu mjesta.

Policijska uprava Madrida uhapsila je sedam osoba pod optužbom za remećenje javnog reda i mira i napada na policiju.

S druge strane, 97 minibusa specijalne policije, koji pripadaju policijskoj upravi Madrida, sabotirano je na protestima u petak. Na parkingu koji se nalazi u zgradama uprave, 140 guma je izbušeno, a procjenjuje se da je ukupna šteta približno 40 hiljada eura.

Među demonstrantima koji su prošle sedmice započeli proteste zbog ušteda koje vlada sprovodi, bilo je i policajaca, a policijska uprava je saopštila da je uspjela pronaći kompromis sa njima.

 

(Bh-index)

Više s weba

Izdvajamo

Koalicija “Država!”: Vrijeme je da se i lažnim prijateljima kaže “Dosta je!”

U medijima smo prethodnih dana mogli vidjeti namjeru da se predsjednici stranih država i to: Milanović, Vučić i Erdogan...

Možda vas zanima i ovo