Četvrtak, 11 kolovoza, 2022

Španija uvela hitne mjere, hlađenje ne ispod 27°C, grijanje ne iznad 19°C

Autor:Index.hr

Nemojte propustiti

Rasvjeta u nekorištenim uredima, izlozima te na spomenicima mora se ugasiti nakon 22 sata, a u pojedinim će zgradama biti pokrenuta provjera energetske učinkovitosti.

Španska vlada pristala je uvesti “hitne mjere” za uštedu energije zbog energetske krize koja se nadvila nad Europom nakon ruske invazije na Ukrajinu, prenosi agencija Dpa. Sve zgrade u javnom sektoru, šoping-centri, kina, uredi, hoteli, kolodvori i zračne luke neće smjeti spustiti temperaturu ispod 27 stupnjeva Celzijevih ljeti, dok temperatura zimi neće biti viša od 19 stupnjeva Celzijevih.

Ta je odluka usvojena na sjednici vlade u Madridu, a obznanila ju je kasno u ponedjeljak Teresa Ribera, ministrica za ekološku tranziciju. Ribera je kazala da predviđene mjere moraju biti uvedene nakon jednotjednog prijelaznog razdoblja nakon objave u narodnim novinama.

Spomenuta će mjera vrijediti do 1. studenog 2023. Ribera je rekla kako je to početni paket koji je neophodan u “kritičnoj situaciji”. Europa treba pomoć Španjolske, rekla je. “Vrijeme je za solidarnost”, kazala je ministrica.

Pravila za trgovine i firme

Mjere također uključuju pravila za trgovine i tvrtke da svoja vrata drže zatvorenima pomoću automatskog sustava koji se mora instalirati do 30. rujna. Cilj toga je, tvrdi vlada, spriječiti izlazak toplog ili hladnog zraka iz grijanog odnosno hlađenog prostora.

Rasvjeta u nekorištenim uredima, izlozima te na spomenicima mora se ugasiti nakon 22 sata, a u pojedinim će zgradama biti pokrenuta provjera energetske učinkovitosti. Ribera je apelirala na privatni sektor da poveća udio rada od kuće.

Španija poduzima ove i daljnje mjere, o kojima će se odlučiti nakon ljetne stanke, kako bi ispunila obveze preuzete u europskom planu za izvanredne situacije dogovorenom prošli tjedan. Zemlja će pokušati smanjiti potrošnju plina za 7 posto. Španjolska se u početku protivila planu Europske komisije, ali ga je naposljetku, nakon dobivenih koncesija, odobrila.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Općina u Sarajevu uklonila električne romobile s javnih površina koji se koriste bez odobrenja: Ovo su kazne

Uklonjen je 31 romobil sa 22 lokacije do podnevnih sati, a bit će uklonjeni i svi drugi koji se...

Možda vas zanima i ovo