Četvrtak, 24 lipnja, 2021

Španski mašinovođa optužen za smrt 78 ljudi

Nemojte propustiti

Mašinovođa čiji je voz izletio iz šina kod grada Santiago de Compostela kada je 78 ljudi poginulo optužen je za ubistvo iz nehata, rekao je danas španski ministar unutrašnjih poslova.

Mašinovođa, 52-ogodišnji Francisco Jose Garzon, nalazi se u pritvoru od sinoć.

– Postoje razumne indikacije da bi on mogao da bude odgovoran za ono što se dogodilo, što u svakom slučaju treba da utvrde sudija i istraga – rekao je ministar Jorge Fernandes Diaz ranije danas novinarima na mestu nesreće.

Sumnja se da je mašinovođa ušao pri velikoj brzini u krivinu kod Santjago de Compostele zbog čega je voz izletio iz šina.

On je jučer odveden u policiju odmah po izlasku iz bolnice gdje je primljen zbog lakših povreda. Slika koju su mnogi mediji prenijeli prikazuje ga neposredno poslije nesreće sa krvavim licem i zbunjenim izrazom.

Mašinovođa koji 30 godina radi u javnoj željezničkoj kompaniji Renfe, odbio je jučer da odgovara na pitanja policije. Španski ministar je rekao da će 72 sata pritvora isteći sutra u 19.40 i da će on tada biti izveden pred sudiju.

Francisco Jose Garzon
Francisco Jose Garzon

U međuvremenu pokrenute su dve istrage jedna sudska i druga administrativna da pokušaju da objasne kako se dogodila ova željeznička tragedija, najgora u Španiji u posljednjih 70 godina. Uprava mreže Adif je navela da je mašinovođa dobio upozorenja da uspori dok je predsjednik željezničke kompanije Renfe podvukao da je mašinovođa bio odlično upoznat sa tim putem.

(Fena)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Odluka Vlade susjedne države: Besplatan PCR test za sve turiste koji dođu u Crnu Goru

Testiranje PCR potrebno je zakazati najmanje 72h prije povratka turiste u svoju zemlju, navode iz MEK, uz apel hotelijerima...

Možda vas zanima i ovo