Srijeda, 21 travnja, 2021

Spasioci iz Sarajeva i Hrvatske na Bjelašnici održali zajedničku vježbu

Nemojte propustiti

Zajednička vježba Gorske službe spasavanja, stanice Sarajevo (GSSSS) i Hrvatske gorske službe spasavanja (HGSS), održana je u subotu na Bjelašnici pokaznom vježbom pretraživanja lavine. U vježbi su sudjelovale Gorske službe spasavanja, stanice Sarajevo (GSSSS), te pripadnici Hrvatske gorske službe spasavanja (HGSS), stanice Zadar, Gospić i Orebić, potvrdio je Feni načelnik Gorske službe spasavanja, stanice Sarajevo, Adnan Podžo.

snijeg-vjezbaOn je dodao da je u vježbi sudjelovalo 40 ljudi i da je zajednička vježba rezultat višegodišnje regionalne saradnje, koja je prije dvije godine i zvanično verifikovana Sporazumom o zajedničkom djelovanju gorskih službi spasavanja BiH, Hrvatske, Crne Gore i Makedonije.

Na terenu se radilo sondiranje lavine, pretraga s lavinskim detektorima i psima tragačima.

Bila je ovo ujedno i prilika za zajedničku provjeru psihičke, fizičke i tehničke sposobnosti pripadnika gorskih službi, te za demonstraciju stručnosti i obučenosti u neželjenim situacijama.

(Fena)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Inicijativa Denisa Bećirovića: Hoće li općine zabraniti glorificiranje Ante Pavelića i Draže Mihailovića?

Bećirović u inicijativi, piše Klix.ba, poziva da se to uradi u interesu izgradnje mira, tolerancije, povjerenja, međusobnog poštivanja i...

Možda vas zanima i ovo