Četvrtak, 7 srpnja, 2022

Spasioci iz Sarajeva i Hrvatske na Bjelašnici održali zajedničku vježbu

Nemojte propustiti

Zajednička vježba Gorske službe spasavanja, stanice Sarajevo (GSSSS) i Hrvatske gorske službe spasavanja (HGSS), održana je u subotu na Bjelašnici pokaznom vježbom pretraživanja lavine. U vježbi su sudjelovale Gorske službe spasavanja, stanice Sarajevo (GSSSS), te pripadnici Hrvatske gorske službe spasavanja (HGSS), stanice Zadar, Gospić i Orebić, potvrdio je Feni načelnik Gorske službe spasavanja, stanice Sarajevo, Adnan Podžo.

snijeg-vjezbaOn je dodao da je u vježbi sudjelovalo 40 ljudi i da je zajednička vježba rezultat višegodišnje regionalne saradnje, koja je prije dvije godine i zvanično verifikovana Sporazumom o zajedničkom djelovanju gorskih službi spasavanja BiH, Hrvatske, Crne Gore i Makedonije.

Na terenu se radilo sondiranje lavine, pretraga s lavinskim detektorima i psima tragačima.

Bila je ovo ujedno i prilika za zajedničku provjeru psihičke, fizičke i tehničke sposobnosti pripadnika gorskih službi, te za demonstraciju stručnosti i obučenosti u neželjenim situacijama.

(Fena)

Interesantno za vas

Izdvajamo

Vozač BMW-a koji je teže povrijeđen u saobraćajnoj nesreći na Otoci nedavno vozio 250 km/h kroz tunel: “Uzorni građanu sa TikToka, što si skinuo...

Mediji su objavili da je u nesreći učestvovao Velimir Veko Muratčauš s Dobrinje. On je, naime, upravljao BMW-om, koji...

Možda vas zanima i ovo