Srijeda, 6 srpnja, 2022

Spasilačke ekipe i dalje tragaju za četvrtim planinarom

Nemojte propustiti

Spasilačke ekipe i dalje tragaju za četvrtim planinarom koje je zatrpala lavina na bh. strani planine Kamešnice, istočno od vrha Konj.

Foto: HGSS
Foto: HGSS

Operativno komunikacijski centar OKC BiH 112 Ministarstva sigurnosti BiH koordinira aktivnosti potrage sa kolegama iz Državne uprave za zaštitu i spašavanje Republike Hrvatske.

Potraga je nakratko prekinuta tokom noći zbog olujnog vremena, a nastavljena je danas. Teren je vrlo težak za sondiranje i pretragu zbog nevremena, velikih snježnih nanosa i zemlje.

U potrazi učestvuje približno 130 spasilaca iz Republike Hrvatske i BiH.

Iz BiH su na Kamešnici pripadnici Gorskih službi spašavanja (GSS) Livno, Tomislavgrad , Posušje, Široki Brijeg, Mostar sa tri GSS, Jablanica, te se očekuje pomoć od GSS Zavidovića i Travnika. U akciju traganja i spašavanja hrvatska GSS je uz ekipu iz Splita, koja koristi helikopter, uputila i ekipe GSS-a Sinj, Gospić i Šibenik sa 3 vozila. Oni su se u dogovoru s policijom BiH, okupili u mjestu Podgradina (BiH) odakle su s pripadnicima policije BiH krenuti u potragu.

Mjesto nesreće obezbjedjuje lokalna policija.

Podsjećamo, lavina je zatrpala jučer četiri planinara. Svi su državljani Republike Hrvatske. Tri osobe su pronađene, a sa četvrtom osobom nije bilo kontakta.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Vozač BMW-a koji je teže povrijeđen u saobraćajnoj nesreći na Otoci nedavno vozio 250 km/h kroz tunel: “Uzorni građanu sa TikToka, što si skinuo...

Mediji su objavili da je u nesreći učestvovao Velimir Veko Muratčauš s Dobrinje. On je, naime, upravljao BMW-om, koji...

Možda vas zanima i ovo