Četvrtak, 29 srpnja, 2021

Spasitelj ljubavnih katanaca neumorno traga za njihovim vlasnicima

Nemojte propustiti

Pariske vlasti počele su uklanjati “katance ljubavi” s ograde mosta Pont Des Arts, a 46-godišnji Philes Le Cleateur odlučio je biti svojevrsni spasitelj ljubavi i odabirom najorginalnijih katančića, pronađe njihove vlasnike i pošalje im ih prije nego ih općinske vlasti bace na odlagalište starog željeza, piše Anadolu Agency (AA).

Blizu milion katanaca na ogradi pariskog mosta predstavljaju prevelik teret i ozbiljnu prijetnji konstrukciji mosta, zbog čega su vlasti francuske prijestolnice odlučile ukloniti ih. Međutim, Le Cleateur predano radi na pronalasku parova koji su na katančićima ostavili svoje potpise i ljubavne poruke.

Riječ je o kolekcionaru starih ključeva, kojeg je 2012. godine pozvao jedan kineski par i zamolio ga da im pronađe i pošalje njihov katanac s mosta Pont Des Arts, a on je tako počeo tražiti i druge vlasnike katančića, jer su vlasti već tada najavljivale njihovo uklanjanje.

traga katnic dvaa

U razgovoru s novinarom AA, Phileas ističe da još uvijek nije pronašao katanac kineskog para, ali da je potraga za njim rodila i želju da pronađe i vlasnike drugih katanaca, bar onih koji su najorginalnijeg izgleda ili poruka.

“Posredstvom interneta mi se javio veliki broj parova sa slikama njihovog katanca i zahtjevom da im ga spasim. Neke zanimljive primjerke i sam biram i stavljam slike na društvene mreže ne bi li se javili njihovi vlasnici. Naravno, ne zanimaju me moderni i plastični katanci s velikim natpisima ‘made in China’, već pokušavam spasiti one jedinstvene i specifične primjerke“, kazao je Phileas.

traga katanic

Ističući da mu nije cilj zaraditi na tome, već da spasi vrijedne primjerke, Phileas je kazao da specijalnim ključevima otključa katančiće i postavi njihove slike na internet. Dodao je da obavezno traži i neku vrstu dokaza da su parovi zaista vlasnici nekog primjerka i da im tek tada šalje katanac poštom.

Phileas tvrdi da na mostu nisu sve katanci ljubavnih parova, već da tu ima i simbola porodičnih, prijateljskih i drugih veza, a novinaru AA je pokazao jedan primjerak koji smatra posebnim i čije vlasnike bi volio i lično upoznati.

“Ovaj katanac su ostavili unuci u znak sjećanja na svoje djedove i bake. Pored datuma rođenja i smrti njihovih predaka, unuci su napisali ‘vječno živite u našim srcima’. Volio bih upoznati vlasnike ovog primjerka i priliko sureta ću ih zagrliti i plakati. Nestrpljivo čekam da čujem priču koja se krije iza ovog specijalnog katanca”, kazao je Phileas.

Općinske vlasti na posebnom odlagalištu ostavljaju uklonjene katance, s namjerom da ih nekada postave kao umjetninu, a Phileas je od vlasti zatražio dozvolu da uđe na to skladište kako bi pronašao katance koje traži u ime njihovih vlasnika.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Mektić u nevjerici šta Dodik radi: Ljudi ovo je stanje potpunog haosa, ne može to činiti

- Policiji se nadležnosti mogu nametati samo zakonom, a ne kako Dodik kaže izdali smo (usmeno) uputstvo o ponašanju...

Možda vas zanima i ovo