Nedjelja, 17 listopada, 2021

SPD odnio pobjedu na izborima u Njemačkoj: Postaje li Olaf Scholz novi kancelar?

Autor:Klix.ba

Nemojte propustiti

Iako je SPD i tokom prethodnih mandata činio vlast s demokršćanskom koalicijom CDU/CSU, ovo će predstavljati prvi put nakon 2002. godine da je SPD osvojio najveći broj glasova na parlamentarnim izborima.

Nakon što su objavljeni preliminarni rezultati glasanja na parlamentarnim izborima u Njemačkoj, izvjesno je kako će država doživjeti veliku promjenu s obzirom na to da će prvi put nakon 2002. godine Socijaldemokratska partija Njemačke imati vlast.

Prema rezultatima s web stranice Državne izborne komisije, SPD je osvojio 26 posto glasova, konzervativna koalicija CDU-CSU 24,5 posto, a Zeleni 14,8 posto glasova.

Slijede ih liberalna, centristička stranka Slobodni demokrati (FDP) sa 11,5 posto glasova, krajnje desničarska Alternativa za Njemačku (AfD) sa 10,3 posto glasova i Ljevica (Linke) sa 4,9 posto glasova.

Ovi rezultati su podudarni s izlaznim anketama koje je ranije objavio javni servis ARD.

Iako je SPD i tokom prethodnih mandata činio vlast s demokršćanskom koalicijom CDU/CSU, ovo će predstavljati prvi put nakon 2002. godine da je SPD osvojio najveći broj glasova na parlamentarnim izborima.

Na neki način, predizborne ankete i najave velikih promjena u Njemačkoj te pad CDU-a, gotovo u potpunosti su se i ispunile, a Socijaldemokratskoj partiji Njemačke u narednom periodu predstoji formiranje koalicije koja će voditi ovu evropsku državu u narednom periodu koji će biti izuzetno važan za budućnost Njemačke.

Ko je Olaf Scholz?

Njemački političar i potencijalni kandidat za novog kancelara Olaf Scholz rođen je 1958. godine Osnabrücku, a tokom života specijalizirao se za područje advokature, tačnije radnog prava i prava radnika i zapošljavanja.

U politiku ulazi vrlo mlad, a kao potpredsjednik Međunarodne unije socijalističke omladine 1998. godine izabran je da predstavlja izbornu jedinicu Hamburg Altona.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Dodik nastavlja: Svi znamo šta je bilo kada je Alija Izetbegović žrtvovao mir za BiH

Da li sutra Ustavni sud BiH treba da kaže ni vode nisu naše, fabrike nisu naše, zgrade nisu naše,...

Možda vas zanima i ovo