Ponedjeljak, 29 studenoga, 2021

Specijalni izaslanik predsjednika SAD-a Gabriel Escobar: Komšićev liderski pristup je ono što SAD podržava

Autor:Faktor.ba

Nemojte propustiti

Specijalni izaslanik predsjednika SAD-a za Zapadni Balkan naveo je da je upravo takav liderski pristup u rješavanju problema ono što SAD podržava.

Željko Komšić, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine, razgovarao je sa zamjenikom američkog državnog sekretara i specijalnim izaslanikom predsjednika SAD-a za Zapadni Balkan Gabrielom Escobarom.

Razgovarali su o evropskim integracijama Bosne i Hercegovine i Zapadnog Balkana. Escobar je istakao da što prije treba izvršiti integraciju Zapadnog Balkana u EU jer su ljudi Balkana povezani sa Evropom u ekonomskom i kulturnom smislu.

– Predsjedavajući Komšić istakao je kao ohrabrujuću činjenicu da proširenje EU-a na Zapadni Balkan nije isključeno. Zajednički je konstatovano da integracija u EU može biti faktor stabilizacije političkih prilika u regiji. Escobar je izrazio punu podršku suverenitetu i terirorijalnom integritetu BiH, te da ne postoji nikakva ustavna mogućnost za otcjepljenje manjeg bh. entiteta. Osudio je najavu poteza člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika koji vode ka eskalaciji.

Komšić je kazao da na Dodikove provokacije se neće nasjedati, te da strogo insistira samo na institucionalnom odgovoru i radu Tužilaštva BiH. Specijalni izaslanik predsjednika SAD-a za Zapadni Balkan naveo je da je upravo takav liderski pristup u rješavanju problema ono što SAD podržava.

Predsjedavajući Komšić upoznao je specijalnog izaslanika predsjednika SAD-a o policijskoj vježbi koja će se održati sutra u Istočnom Sarajevu, Doboju i Prijedoru u kojoj učestvuju MUP i žandarmerija RS-a, te da je jasno kako riječ o još jednom provokativnom potezu s ciljem proizvodnje konflikta.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Vulin danas u Istočnom Sarajevu, dolazi da podijeli djeci bojanke i slikovnice

Iz Ministarstva navode da će Vulinom i Krunićem, Osnovnu školu “Sveti Sava” posjetiti gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić i...

Možda vas zanima i ovo