Utorak, 6 prosinca, 2022

Spektakularna ceremonija, svečano otvoreno Svjetsko prvenstvo u Kataru

Nemojte propustiti

Svjetsko nogometno prvenstvo počinje danas u 17:00 sati utakmicom između domaćina Katara i Ekvadora

Mundijal će trajati do 18. decembra, a svakog dana grupne faze, izuzetak je na dva uvodna dana, igrat će se po četiri susreta – u terminima od 11 do 20 sati.

La’eeb: Maskota prvenstva u Kataru

Na otvorenju Svjetskog prvenstva u Kataru predstavljena je i zvanična maskota mundijala – La’eeb.

La’eeb je arapska riječ koja znači super-vješt igrač.

Praksa predstavljanja maskota na Svjetskim prvenstvima započela je 1966. godine u Engleskoj kada je predstavljen lav Willie.

Od 1970. do 1978. godine, maskote SP-a bili su dječaci – njih četvorica. U Meksiku je maskota bio dječak Juanito prepoznatljiv po velikom sombreru na glavi. Četiri godine kasnije u Njemačkoj maskote su bili dječaci Tip i Tap. Jedan je na dresu imao natpis WM za svjetsko prvenstvo, a drugi 1974.

Posljednji ljudski lik na maskotama svjetskih prvenstava bio je Gauchito u Argentini 1978. godine. Obučen u dres reprezentacije Argentine, Gauchito je imao maramu oko vrata i bič u desnoj ruci poput pravih južnoameričkih kauboja.

U Španiji 1982. godine maskota je bio Naranjito (naranča), tipično špansko voće. Četiri godine kasnije u Meksiku maskota je bila ljuta paprika ‘Pique’ koja nosi brkove i sombrero.

U Italiji 1990. godine pojavio se posve nov pristup maskotama. ‘Ciao’ je bio sastavljen od geometrijskih likova u obliku nogometaša i u bojama italijanske zastave. Umjesto glave imao je loptu.

World Cup u Sjedinjenim Američkim Državama 1994. obilježio je pas Striker, najčešći ljubimac u Americi, koji je nosio majicu u bojama zastave SAD-a s natpisom “USA 94”.

Francuska se odlučila za maskotu pijetla, jednog od simbola Francuske. Footix je bio plave boje, kao i francuski dresovi. Ime je izvedeno iz riječi “football” i nastavka “ix” iz popularnog stripa o Asterixu.

Futurističke maskote Ato (trener), Nik (plavi igrač) i Kaz (ljubičasti igrač) spustile su se iz Atmozone na našu planetu kako bi bili službene maskote SP-a u Japanu i Južnoj Koreji 2002. godine. Likovi su nastali kompjuterskom animacijom i nikome nije bilo jasno što likovi simboliziraju.

Nijemci su se 2006. odlučili za njih netipičnog lava Golea i loptu koja govori – Pille. Maskota lava izazvala je brojne kontroverze zbog toga što nije imala hlače, kao i zbog činjenice da se ova životinja više povezuje s Engleskom i Nizozemskom nego Njemačkom. Kompanija NCIC koja je licencirala Golea, proglasila je stečaj u maju 2006. godine.

Leopard Zakumi bio je službena maskota SP-a u Južnoj Africi 2010. godine.

Za SP-a u Brazilu maskota je pasanac Fuleco. Riječ je o sisavcu koji je ugrožena brazilska endemska vrsta.

U Rusiji 2018. smo gledali Zabivaku – vuka sa sportskim naočalama i dresom u bojama ruske zastave.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Kratko i jasno: O samitu u Tirani odlučuje Predsjedništvo BiH, ne Dodik

Predsjedništvo BiH je na prvoj sjednici 30. novembra jednoglasno prihvatilo poziv za sudjelovanje na Samitu EU-Zapadni Balkan koji će...

Možda vas zanima i ovo